≫ 

Zatvorenici u Leskovcu crtali su mesecima iza rešetaka, sad imaju prvu izložbu i trajaće do decembra

Radovi se mogu pogledati u čitaonici Biblioteke do kraja meseca, a izložbi su prisustvovali i osuđenici uz policijsku pratnju

  • 2
Izložba, zatvorenici Foto: Jugmedia

Da prava umetnička dela mogu nastati i u prostoru kakav je zatvor, pokazali su sinoć osuđenici leskovačkog Okružnog zatvora na izložbi u Narodnoj biblioteci Radoje Domanović Leskovac, simbolično nazvane "Izlaz".

Ova nesvakidašnja izložba rezultat je saradnje sekcije lica lišenih slobode "Free Aps" koja je Biblioteci već poklonila 140 ručno rađenih bukmarkera povodom 140 godina od osnivanja prve čitaonice u Leskovcu, piše Jugmedia.

Izložba, zatvorenici Foto: Jugmedia

Direktorka Biblioteke Vesna Ilić smatra da je ovo zaista jedan lep način da se utroši vreme koje se provodi tamo na marginama društva, a izložba kod njih jedini način gde mogu da se prikažu njihovi radovi, njihov unutrašnji svet i stvaralaštvo.

- Kroz kreativni rad lica lišenih slobode dobijaju priliku da pokažu svoje talente, kao i mogućnost da izraze svoje ličnosti kroz stvaralaštvo. Pisanjem literarnih radova dobija se prilika da se iskažu impresije i unutrašnji doživljaji, da se verbalizuju osećanja, pronađe svoj izraz i izrazi drugačiji odnos prema svetu - kaže direktorka i dodaje da je ovo prva ovakva izložba koja se prezentuje leskovačkoj javnosti.

Izložba, zatvorenici Foto: Jugmedia

Koliko ovakav vid saradnje znači samim osuđenicima, najbolje govori citat iz jednog literarnog rada koji kaže: Pisanje je način pomoću kog dan zamenjujem za san, način da investiram jedino što imam ovde – VREME.

Platna i bukmarkere na kojima su preneli svoje vizije, emocije, strahove i nadanja mogu se pogledati u čitaonici Biblioteke do kraja meseca, a izložbi koju su sinoć otvorili upravnik Okružnog zatvora Goran Petronijević i umetnik Bata ilić, prisustvovali su i osuđenici uz policijsku pratnju.

Izložba, zatvorenici Foto: Jugmedia

Iako je ova neobična saradnja počela spontano u razgovoru sa psihologom Okružnog zatvora Tatjanom Ilić, direktorka kaže da se ovom izložbom ne završava.

- Biblioteka je ovom prilikom poklonila zatvoru 300 knjiga iz otpisanog fonda kako bi se na njihovu inicijativu formirala biblioteka Okružnog zatvora koja bi bila registrovana u okviru matične biblioteke u Leskovcu, a u ovoj akciji će učestvovati sve javne biblioteke u Jablaničkom okrugu - kazala je Ilićeva.

Video: Slikanje iza rešetaka može dovesti do ovakvih situacija

(Telegraf.rs/Jugmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    8. novembar 2019 | 09:24

    Imaju talenta bravo..jedini strah sto osjecam je da cu se opet nekad vratiti tamo zbog karaktera moga i nekih drugih stvari...al napredujem stazom vrlina hodam sve vise cud mijenjam sa dobrotom u srcu na put se spremam...ljudi cijenite slobodu nije vrijedna rizika ja to znam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA