≫ 

Radovi Jovanovića, Predića, Barili na izložbi "Srpski kraljevski portreti" u Domu Jevrema Grujića

Ova kuća kulture obeležava pet godina od otvaranja ove istorijske kuće i spomenika kulture od visokog značaja za javnost

  • 0
Srpski kraljevski portreti Foto:Tanjug/Andrija Vukelić

Izložba "Srpski kraljevski portreti" otvorena je sinoć u Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Na izložbi, koju je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a čiji su autori Alek Conić, Ružica Opačić i Lazar Šećerović, prikazani su najlepši portreti članova slavnih dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti.

Posetioci su u prilici da uživaju u remek delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja iz Pančeva, Galerije Milene Pavlović Barili i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Ministar Vukosavljević je istakao Dom Jevrema Grujića sprovodi izuzetnu kulturnu politiku kroz važne i zanimljive događaje, među kojima je i izložba "Srpski kraljevski portreti".

Srpski kraljevski portreti Foto:Tanjug/Andrija Vukelić

- Izložba je duboka i slojevita. U tehničkom smislu ona je rezulatat sinergije sedam ustanova kulture koje se prostiru na teritoriji čitave Srbije. Reč je o veoma važnom poduhvatu u tehničkom smislu. To su portreti dveju dinastija. Kroz krvavu borbu našeg naroda za slobodu stvorene su te dve dinastije - izjavio je Vukosavljević i naveo da artefakti koji čine izložbu govore o uzburkanoj istoriji našeg naroda.

Članove kraljevskih porodica portretisali su naši najslavniji slikari, pa su se na izložbi našla dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, Steve Todorovića i mnogih drugih.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da sada na jednom mestu možemo videti portrete slavnih dinastija Obrenovića i Karađorđevića u divnom Domu Jevrema Grujića.

- Iako često suprostavljene u zatevnim istorisjkim okolnostima, obe dinastije su od Srbije načinile ponosnu zemlju i otvorivši je prema istoku i zapadu, novim idejama i savremenoj umetnosti. Večeras su istorija, umetnost i tradicija na jednom mestu - istakao je Radojičić i dodao da ovom izložbom šaljemo poruku da u istoriji ima mesta za sve.

Srpski kraljevski portreti Foto:Tanjug/Andrija Vukelić

Posetioci su u prilici da vide i karikature članova kraljevske porodice koje je radila slavna Milena Pavlović Barili, u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra, ali i dela savremenog umetnika prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.

Dragulj ove izložbe svakako će biti jedna od najlepših slika u istoriji srpskog slikarstva, portret kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića - poznatiji kao srpska "Mona Liza".

Pored portreta, na izložbi su izloženi i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Postavkom izložbe "Srpski kraljevski portreti", Dom Jevrema Grujića obeležava pet godina od otvaranja ove istorijske kuće i spomenika kulture od visokog značaja za javnost.

Video: Verovali ili ne u Beogradu možete kupiti Putinov portret

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA