• 0

200 godina muzeja Prado, najvećeg umetničkog blaga na svetu: Goja, Botičeli, Rembrant, Velaskez...

Kako je prostor koji je kralj Karlo III izgradio postao premalen, pojavila se potreba za novim, većim prostorom...

  • 0

Madridski Prado je napunio 200 godina, a za to vreme je uspeo da postane muzej s jednom od najvrednijih umetničkih kolekcija na svetu.

Ovaj muzej nastao je od Kraljevskog muzeja slika i skulptura u kojem su se nalazili najbolji i najznačajniji radovi, a prvo delo pripadalo je Ticijanu Večeliju. Kako je prostor koji je kralj Karlo III izgradio postao premalen, pojavila se potreba za novim, većim prostorom.

Nacionalni muzej je danas smešten u neoklasičnoj zgradi koja je sama po sebi umetničko delo, a ime je dobio po trgu na kojem se nalazi - Prado de San Heronimo.

Museo del Prado

Foto: Wikimedia/Outisnn

Svih 311 radova iz Kraljevskog muzeja mogu da se vide u muzeju Prado u Madridu, kao i mnoga druga remek-dela kojih danas ima na hiljade - slike, crteži i skulpture.

Prado je jedan od najposećenijih muzeja na svetu, što je sasvim razumljivo, jer se upravo ovde nalazi jedna od najistaknutija kolekcija evropske umetnosti - Goje, čijih slika ima 152, Botičelija, Direra, Rembranta, Valaskeza, Boša i mnogih drugih.

Čak i oni koji nisu ljubitelji umetnosti, trebalo bi da posete Nacionalni muzej Prado, jer se tu nalazi možda i najveće umetničko blago sveta.

Video: Prelamanje boja i dečija pesma! Narodni muzej je otvoren

(Tanjug.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima