Muzika, razuzdanost i pijana sreća: Ova slikarska dela inspirisana su kafanom

Nisu samo pisci bili boemi. Kad su kafane u pitanju, slikari su uvek mogli da im pariraju

  • 0
Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: David Tenijer Mlađi

Nisu samo književnici živeli boemskim životom i u zagušljivoj i bučnoj poeziji kafane nalazili svoju utehu i inspiraciju. I slikari su voleli da posećuju taverne, uživaju u muzici i stvarima i ljudima koje pijanstvo razotkriva, a onda da to što su tamo videli prenose na svoja platna.

Ovo su najpoznatije slika inspirisane kafanom:

"Kralj koji pije" je jedna od najpoznatijih slika flamanskog baroknog umetnika Jakoba Jordansa. Naslikana je 1640. godine, a trenutno se nalazi u Kraljevskom muzeju lepih umetnosti" u Briselu. Prikazuje kralja i Šekspirove komedije "Dvanaesta noć" ili "Kako vam drago".

Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: Jakob Jordans

Edgar Dega je naslikao "Café-concert" i "l’Absinthe" 1876, obe sa temom pariskih kafea. Obe slike su danas u muzeju Museé d’Orsay. Naročito je " l’Absinthe" ili "Čaša absinta" poznata.Ona prikazuje dve figure, muškarca i ženu, koji sede od središta prema desnom delu slike. Muškarac je skromno obučen, nosi šešir, gleda desno izvan platna, dok elegantno odevena žena, takođe sa šeširom ,gleda odsutno prema dole. Čaša pomenute zelenkaste tekućine stoji na stolu ispred njih. Slika zapravo predstavlja jako izraženu socijalnu otuđenost osoba u brzorazvijajućem Parizu.

Edvard Dega, čaša absinta "Čaša absinta" Autor: Edvard Dega

Salvador Dali je naslikao tušom portret Federika Garsije Lorke u "Café de Oriente" u Madridu 1924. Prijateljstvo dvojice genija, iako kratkog veka, bilo je izuzetno jako, i umnogome je uticalo na stvaralaštvo i razvoj obojice. Toliko jako, da su se često javljale hipoteze o tome da je među njima bilo i nečeg više od prijateljstva.

Čarls Giner je slikao nekoliko puta kafane i salone, možda najpoznatija od njih je slika "Café Royal", 1911.

cafe royal "Cafe royal" Autor: Čarls Giner

Eduar Mane slavi društveni život kafića i restorana na brojnim slikama, spomenimo "Interior of a Café" 1880. i "Café-concert" 1879.

Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: Eduard Mane

Adolf Menzel je naslikao seriju slika o gradu Drezdenu 1869. Najpoznatije sa temom kafane su "Weekday in Paris" i "At the beer garden". Slikao je unutrašnjost kafana sa bezbroj ljudi na njima, sa ciljem da predstavi kafane kao oaze mira u haotičnim društvima.

Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: Adolf Menzel

Vinsent van Gog je slikom "Night Café" 1888. hteo da predstavi kafanu kao mesto gde se može „propasti, poludeti ili počiniti kakav zločin“.

Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: Vinsent van Gog

Avgust Renoar je 1877. naslikao "In the Café".

Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: Avgust Renoar

Henri Tuluz Lotrek ima nekoliko serija slika gde su na platnima kafanski likovi: igračice, gospoda, barmeni. Neka od tih slika nose naziv "Ball", "Star", "Drinker"…

Na slici "Drinker" (Pijanica) model je bila Suzana Valadon, bivša cirkuska igračica, koja je takođe bila Lotrekova ljubavnica tokom dve godine. Deceniju nakon što je ova slika naslikana, Suzana je i sama počela da crta, a kasnije je postala čak i poznata umetnica.

Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: Tuluz Lotrek

Pikaso ima deset verzija njegove "Usamljena žena u kafani" ili "Žena koja pije absint" koje je slikao od 1898 do 1901. godine.

Umetnička dela insipirisana kafanom Autor: Pablo Pikaso

I mnogi manje poznati slikari tražili su svoje muze i kafani.

Njihove slike još su razudzdanije:

Umetnička dela insipirisana kafanom "Figure u kafani" Autor: Avgust de Vajld
Umetnička dela insipirisana kafanom "Boemski život" Autor: Alfred Pejdžs
Umetnička dela insipirisana kafanom "U bavarskoj kafani" Autor: Emil Rau

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA