• 2

Oplođuje je labud: Erotska freska grčkog mita otkrivena u Pompeji

Leda je bila važna ličnost grčke mitologije. Govorilo se da je bila majka Zevsovoj deci (rimskom Jupiteru), kao i smrtnog kralja Sparte

  • 2

Freska koja predstavlja erotsku scenu iz grčkog mita Leda i labud, prvi put je izložena javnosti u drevnom rimskom gradu Pompeji.

Očuvana freska, koja prikazuje figuru Lede koju oplođuje rimski bog Jupiter koji se prerušio u labuda, pronađena je prošle godine u toku iskopavanja u arheološkom parku i izazvala iznenađenje među mnogima.

Antička kuća imućne porodice u kojoj je pronađena freska, na putu Via del Vesuvio, takođe će biti otvorena za posetioce. Arheolozi veruju da je ova kuća pripadala bogatom trgovcu koji je svoj dom oplemenjivao sa freskama inspirisanim mitovima.

Ovakva praksa kolekcionarstva nije bila retka među žiteljima Pompeje i obližnjeg Herkulanuma, pre nego što su obe lokacije bile u potpunosti uništene u erupciji vulkana Vezuva 79. godine nove ere.

Leda je bila važna ličnost grčke mitologije. Govorilo se da je bila majka Zevsovoj deci (rimskom Jupiteru), kao i smrtnog kralja Sparte. Prema mitu, njena deca su bila Jelena Trojanska i blizanci Kastor i Polideuk.

Obnovljeno rimsko kupatilo i Kuća zlatnih Kupidona takođe će biti otvorene u ponedeljak.

Video: Pogledajte koliki je falus iskopala ova žena

(Telegraf.rs)

Komentari

  • KK

    Starogrcku mitologiju su " preuzeli" u Rimu i adaptirali prema njihovim bogovima.Ne radi se o Jupiteru nego o Zevsu, Leda je " snela " 2 jajeta iz kojih su se " izlegli" Kastor i Poluks( blizanci)!!!

  • Aaa

    Pa jel je oplodio?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima