• 3

Pronađen davno izgubljeni portret Elizabete I, naslikan specijalno za zavođenje udvarača

Misteriozni portret nepoznate žene koja zrači snagom, samouverenošću i spremnošću za brak

  • 3
Portret Elizabete Prve

Autor: Steven van der Meulen’s workshop

Britanska aukcijska kuća Bonams saopštila je da je u američkoj državi Kalifornija ove godine otkrivena davno izgubljena slika mlade kraljice Elizabete Prve, nastala 1562. godine.

Slika, za koju se veruje da je korišćena za zavođenje potencijalnih udvarača u prvim godinama kraljičine vladavine, biće prodata na aukciji u londonu, 4. decembra, a procenjuje se da će joj cena dostići 150.000 do 250.000 funti.

Misteriozni portret nepoznate žene koja zrači snagom, samouverenošću i spremnošću za brak, identifikovan kao jedan od retkih prikaza mlade kraljice Elizabete Prve, otkrili su vlasnici iz Kalifornije kada su rešili da očiste sliku.

Henri VIII, Engleska, Engleska istorija, Britanska istorija, Engleska reformacija, Protestantizam

Engleska kraljica Elizabeta I poništila je kontrareformaciju svoje prethodnice kraljice Meri, i zacementirala raskid Crkve Engleske sa Rimom. Foto: Wikimedia Commons/National Portrait Gallery

Ispostavilo se da je slika koju poseduju u stvari drugi sloj, nanet verovatno u 19. veku, a ispod njega je bio original, koji su odneli u Bonams, gde je utvrđeno da je u pianju portret Elizabete Prve.

Endru Mekenzi, direktor odeljenja Bonamsa za stare majstore, nazvao je ovo otkriće "važnim i uzbudljivim".

- Slika datira iz 1562, četvrte godine vladavine Elizabete Prve, i jedan je od najranijih prikaza vladarke. Cilj je da se prikaže sveža i sofisticirana slika Elizabete kao mlade vladarke, koja zrači osećajem autoriteta i samopouzdanja - kaže Mekenzi.

Slika potiče iz perioda kada je udaja Elizabete Prve bila prioritet engleskog dvora, a udvaranje kraljici bilo ohrabrivano.

Kandidati za njenog supruga u to vreme su bili španski kralj Filip Drugi, nadvojvode Austrije Ferdinand i Karl i švedski kralj Erik XIV.

Kralj Filip II, španski kralj

Kralj Filip Drugi Foto: Wikimedia/Museo del Prado

Slikarstvo je imalo važnu ulogu u tom procesu, a Elizabeta je čak poslala svog dvorskog slikara, flamanskog umetnika Stivena van der Melena, da naslika Erika.

Posredni dokazi upućuju na to da novootkrivena slika dolazi upravo iz Van der Melenovog ateljea, a moguće je da je njena svrha bila da zaintrigira udvarače.

- Ne možemo sa sigurnošću da znamo koja je bila namena slike. Nemamo ideju ni o tome gde je ona bila od kada je naslikana u 16. veku, sve dok se nije pojavila u Americi ove godine - rekao je Mekenzi.

On dodaje da je Elizabetina poza upadljivo slična onoj na njenom portretu u kolekciji vojvode Boforta na imanju Badminston haus.

- Slika Elizabete Prve kao snažne, svemoćne kraljice-device, utisnuta je duboko u nacionalnu psihu, ali njene rane godine bile su prožete nestabilnošću i pretnjama kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Od stupanja na tron, ona i njen dvor bili su zapravo svesni važnosti i mogućnosti koje pruža prezentacija, a ovaj portret je jedan od prvih poznatih koji projektuje novu, unapređenu sliku kraljice - istakao je Mekenzi.

Video: Kopija Mona Lize iz 17. veka prodata za 552.500 evra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • zorica

    Rugoba

  • Перагеније

    Типична енглеска лепота од које најпре они сами беже...

  • Bobica

    Svaka njoj čast, ali, brate, ako je ikog htela da "upeca" na ovo... Ružna. Što ne umanjuje njen autoritet i značaj, veličinu itd., ali, realno, ako je ovo veran portret...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima