• 2

Belgijski karneval skinut s liste UNESKO zbog antisemitizma: Jevreji u zlatu i s velikim nosevima

- Mogu da nastave da održavaju festival. Ne protivimo se tome. Ono što ne želimo je brend UNESKO na festivalu koji je za neke smešan, ali za nas predstavlja ruganje nekim zajednicama - kažu iz organizacije UNESKO

 • 2
Belgija, Aalst carnival karneval

Foto: Wikipedia/bram_souffreau

Čuveni belgijski karneval je skinut sa liste kulturnog nasleđa UN nakon žalbi da je u najnovijem izdanju sadržao očigledne antisemitske detalje.

Karneval u Alstu je uklonjen s liste nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO na sastanku organizacije u Bogoti, i tako postao prva kulturna tradicija koja je doživela takvu sudbinu.

Festival je došao na udar kritika nakon što se u ovogodišnjem izdanju pojavio prikaz Jevreja s kikicama i velikim nosevima na gomilama novca.

Sekretarijat UNESKO je u izveštaju naveo da je takav događaj protivan principima organizacije, uključujući i klauzulu da kulturni izrazi sa liste treba da grade poštovanje među zajednicama.

- Mogu da nastave da održavaju festival. Ne protivimo se tome. Ono što ne želimo je brend UNESKO na festivalu koji je za neke smešan, ali za nas predstavlja ruganje nekim zajednicama - rekao je Ernesto Otone, pomoćnik generalnog direktora UNESKO za kulturu.

Belgija, Aalst carnival karneval

Foto: Wikipedia/bram_souffreau

Belgijska vlada je zatražila skidanje karnevala s liste UNESKO posle nekoliko žalbi organizacija protiv diskriminacije da se na njemu mogu videti antisemitski prikazi.

Otone je rekao da su zvaničnici Alsta više puta bili upozoravani na antisemitsku simboliku u prethodnim izdanjima karnevala, ali da ništa nisu preduzeli tim povodom.

Čemu smemo da se smejemo

Gradonačelnik Alsta Kristof D'Ese je ranije ovog meseca u intervjuu rekao da je njegovom gradu dosta "grotesknih žalbi" zbog karnevala i da nije njegov posao da nadzire humor.

Belgija, Aalst carnival karneval

Foto: Wikipedia/Wikisid

- Nalazimo se na veoma klizavom terenu kada će ljudi moći da odlučuju čemu smemo da se smejemo - rekao je on.

Karneval u Alstu se na listi UNESKO nalazi od 2010, a na sajtu organizacije je bio opisan kao događaj sa "pomalo subverzivnom atmosferom" koja slavi jedinstvo tog flamanskog grada.

Na sastanku u Bogoti su na listu UNESKO stavljeni alpinizam, tajlandska masaža, dominikanski ples bačata, meksička keramika "talavera" i bolivijski Festival Svetog trojstva.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pera

  Zabraniti karnevale po hrvatskoj tamo spaljuju lutku sa likom Pupovca.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Mitar

  Gde smo mi a gde Belgijanci kad belgijska vlada sama traži od Uneska da njen festival skine sa liste????

  0
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima