≫ 

100 intervjua iz zemalja nastalih nakon raspada: Izložba "Projekat Jugoslavija" u Muzeju Jugoslavije

Možemo li, na primeru multinacionalne, multikonfensionalne zemlje, koja se pre 25 godina raspala, početi da razmišljamo o alternativama za sadašnji trenutak?

  • 1
Muzej Istorije Jugoslavije, Izložba Tito lično, kuća Cveća Foto: Milena Đorđević

Izložba "Projekat Jugoslavija", autorki Ane Adamović i Milice Pekić, biće otvorena 17. decembra u 18h u Muzeju Jugoslavije (u zgradi Muzeja 25. maj).

Postavka se sastoji iz video radova - 100 intervjua, koji su rađeni sa sagovornicima različitih uzrasta i profila, iz zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države.

Izložba predstavlja završnicu istoimenog projekta, koji je rezultat višegodišnje saradnje Muzeja Jugoslavije i "Kioska- platforme za savremenu umetnost".

Sam proces intervjuisanja realizovan je atipičnim postupkom, jer su autorke umesto konkretnog pitanja svakom učesniku i učesnici ponudile karton koji opisuje neki od predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije, na kome se nalaze osnovne informacije o tom predmetu: opis, datum ili period iz kojeg potiče i poreklo.

- Na taj način pokušale smo da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost - objašnjavaju Ana Adamović i Milica Pekić iz platforme "Kiosk".

Da li je prošlost Jugoslavije već muzealizovana, istorizovana i pohranjena u arhivama, može li nam ta prošlost razjasniti barem nešto o sadašnjosti, pomoći da razumemo krizu u kojoj se danas svet nalazi, možemo li, na primeru multinacionalne, multikonfensionalne zemlje, koja se pre 25 godina raspala, početi da razmišljamo o alternativama za sadašnji trenutak? - samo su neka od pitanja na koje "Projekat Jugoslavija" pokušava da ponudi odgovore.

- Odmakom od predmetnosti samih objekata, pokušale smo da razmišljanje o nasleđu jugoslovenske države udaljimo od nostalgične vizije prošlosti, pomerajući akcenat na razmišljanje o regionu, Evropi i svetu danas, koji su, čini se više nego ikada, zaglavljeni u permanentnoj krizi, sukobu, netoleranciji i nejednakosti - ističu autorke.

U toku trajanja izložbe posetioci će moći da se uključe u projekat, a svako od njih će uz ulaznicu dobiti karton sa opisom predmeta iz neke od zbirki muzeja, na koji će moći da ostavi komentar u video kutku, u okviru postavke.

Izjave publike postaće, ravnopravno sa postojećim intervjuima, deo kolekcije Muzeja Jugoslavije.

"Projekat Jugoslavija" realizovan je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba, čiju je arhitekturu osmislila Milica Lopičić, biće otvorena do 15. aprila sledeće godine.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    16. decembar 2019 | 19:14

    Pricacemo o vremenu,o zivotu i vrednostima ,bilo je to jedno vreme kad su nacije mogle sa drugim nacijama da zive,vera sa drugim verama,gajilo se postenje,skole su se cenile i obrazovanje , nije bilo sanse da kriminalci sutruju sa izvrsnim organom ,ili da ispijaju kafu sa istim,radilo se od 7 ujutro a neko i ranije,bile plate od koji je covek mogao da zivi, i tako mogu do sutra da nabrajam,ali vreme je kao tocak konjske prikolice kotrlja se stalno pa kad naidje na neku rupu protrese nas od glave do pete e tako nas danas vreme trese, niko nemoze nisak pa cak u porodici, verska mrznja postoji, lopovluk nevidjeni,skole se vise necene ,a medju kriminalcima malo malo cujemo policajci na celu klana.itd znaci nije bitan ni taj Tito osporavani nego vreme zivljenja koje gajimo i negujemo kao drustvo ,mi jesmo na nekom putu ali neznam dal smo na pravom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA