• 1

100 intervjua iz zemalja nastalih nakon raspada: Izložba "Projekat Jugoslavija" u Muzeju Jugoslavije

Možemo li, na primeru multinacionalne, multikonfensionalne zemlje, koja se pre 25 godina raspala, početi da razmišljamo o alternativama za sadašnji trenutak?

  • 1
Muzej Istorije Jugoslavije, Izložba Tito lično, kuća Cveća

Foto: Milena Đorđević

Izložba "Projekat Jugoslavija", autorki Ane Adamović i Milice Pekić, biće otvorena 17. decembra u 18h u Muzeju Jugoslavije (u zgradi Muzeja 25. maj).

Postavka se sastoji iz video radova - 100 intervjua, koji su rađeni sa sagovornicima različitih uzrasta i profila, iz zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države.

Izložba predstavlja završnicu istoimenog projekta, koji je rezultat višegodišnje saradnje Muzeja Jugoslavije i "Kioska- platforme za savremenu umetnost".

Sam proces intervjuisanja realizovan je atipičnim postupkom, jer su autorke umesto konkretnog pitanja svakom učesniku i učesnici ponudile karton koji opisuje neki od predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije, na kome se nalaze osnovne informacije o tom predmetu: opis, datum ili period iz kojeg potiče i poreklo.

- Na taj način pokušale smo da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost - objašnjavaju Ana Adamović i Milica Pekić iz platforme "Kiosk".

Da li je prošlost Jugoslavije već muzealizovana, istorizovana i pohranjena u arhivama, može li nam ta prošlost razjasniti barem nešto o sadašnjosti, pomoći da razumemo krizu u kojoj se danas svet nalazi, možemo li, na primeru multinacionalne, multikonfensionalne zemlje, koja se pre 25 godina raspala, početi da razmišljamo o alternativama za sadašnji trenutak? - samo su neka od pitanja na koje "Projekat Jugoslavija" pokušava da ponudi odgovore.

- Odmakom od predmetnosti samih objekata, pokušale smo da razmišljanje o nasleđu jugoslovenske države udaljimo od nostalgične vizije prošlosti, pomerajući akcenat na razmišljanje o regionu, Evropi i svetu danas, koji su, čini se više nego ikada, zaglavljeni u permanentnoj krizi, sukobu, netoleranciji i nejednakosti - ističu autorke.

U toku trajanja izložbe posetioci će moći da se uključe u projekat, a svako od njih će uz ulaznicu dobiti karton sa opisom predmeta iz neke od zbirki muzeja, na koji će moći da ostavi komentar u video kutku, u okviru postavke.
Izjave publike postaće, ravnopravno sa postojećim intervjuima, deo kolekcije Muzeja Jugoslavije.

"Projekat Jugoslavija" realizovan je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba, čiju je arhitekturu osmislila Milica Lopičić, biće otvorena do 15. aprila sledeće godine.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    Pricacemo o vremenu,o zivotu i vrednostima ,bilo je to jedno vreme kad su nacije mogle sa drugim nacijama da zive,vera sa drugim verama,gajilo se postenje,skole su se cenile i obrazovanje , nije bilo sanse da kriminalci sutruju sa izvrsnim organom ,ili da ispijaju kafu sa istim,radilo se od 7 ujutro a neko i ranije,bile plate od koji je covek mogao da zivi, i tako mogu do sutra da nabrajam,ali vreme je kao tocak konjske prikolice kotrlja se stalno pa kad naidje na neku rupu protrese nas od glave do pete e tako nas danas vreme trese, niko nemoze nisak pa cak u porodici, verska mrznja postoji, lopovluk nevidjeni,skole se vise necene ,a medju kriminalcima malo malo cujemo policajci na celu klana.itd znaci nije bitan ni taj Tito osporavani nego vreme zivljenja koje gajimo i negujemo kao drustvo ,mi jesmo na nekom putu ali neznam dal smo na pravom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima