≫ 

Interaktivna izložba "Projekat Jugoslavija" poziva publiku da doprinesu kolekciji intervjua

Materijalni tragovi prošlosti su prevedeni u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost

  • 0

U Muzeju Jugoslavije u utorak veče je otvorena izložba "Projekat Jugoslavija", autorki Ane Adamović i Milice Pekić, koja je nastala kroz saradnju muzeja i "Kioska - platforme za savremenu umetnost".

Postavka obuhvata 100 video-intervjua sa sagovornicima i sagovornicama različitih profila, iz zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije, koji su inspirisani predmetima iz zbirki Muzeja Jugoslavije.

Izložba je interaktivna i poziva publiku da ravnopravno doprinese postojećoj kolekciji intervjua.

Sam proces razgovora sa učesnicima i učesnicama bio je specifičan - umesto konkretnog pitanja autorke su svakom od njih ponudile karton koji opisuje neki od predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije, na kome se nalaze osnovne informacije: opis, datum ili period iz kojeg predmet potiče i poreklo.

Isti takav karton dobiće i svi posetioci izložbe, a svoj komentar moći će da ostave u video-kutku, u okviru postavke.

- Ako se osvrnemo na jednu od uloga Muzeja, kao institucije koja čuva kulturno nasleđe i poziva na njegovu dalju interpretaciju, saradnja sa komplemetarnim autorskim inicijativama koje dolaze van okvira institucija, može biti od velikog značaja za pružanje novog pogleda na postojeće zbirke.

- Upravo takav primer je i Projekat Jugoslavija, koji nastoji da na jedan drugačiji način aktualizuje fond muzeja - istakla je povodom otvaranja izložbe direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević.

- Pokušale smo kolekciju materijalnih tragova prošlosti da prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost. Odmakom od predmetnosti samih objekata, želele smo da razmišljanje o nasleđu jugoslovenske države udaljimo od nostalgične vizije prošlosti, pomerajući akcenat na razmišljanje o regionu, Evropi i svetu danas, koji su, čini se više nego ikada, zaglavljeni u permanentnoj krizi, sukobu, netoleranciji i nejednakosti - objašnjavaju svoju zamisao autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić iz platforme "Kiosk".

"Projekat Jugoslavija" realizovan je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba, čiju je arhitekturu i dizajn osmislila Milica Lopičić, biće otvorena do 15. aprila 2020. godine.

Video: U ovim limuzinama su se vozili car, Staljin i Putin

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA