• 0

Interaktivna izložba "Projekat Jugoslavija" poziva publiku da doprinesu kolekciji intervjua

Materijalni tragovi prošlosti su prevedeni u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost

  • 0

U Muzeju Jugoslavije u utorak veče je otvorena izložba "Projekat Jugoslavija", autorki Ane Adamović i Milice Pekić, koja je nastala kroz saradnju muzeja i "Kioska - platforme za savremenu umetnost".

Postavka obuhvata 100 video-intervjua sa sagovornicima i sagovornicama različitih profila, iz zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije, koji su inspirisani predmetima iz zbirki Muzeja Jugoslavije.

Izložba je interaktivna i poziva publiku da ravnopravno doprinese postojećoj kolekciji intervjua.

Sam proces razgovora sa učesnicima i učesnicama bio je specifičan - umesto konkretnog pitanja autorke su svakom od njih ponudile karton koji opisuje neki od predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije, na kome se nalaze osnovne informacije: opis, datum ili period iz kojeg predmet potiče i poreklo.

Isti takav karton dobiće i svi posetioci izložbe, a svoj komentar moći će da ostave u video-kutku, u okviru postavke.

- Ako se osvrnemo na jednu od uloga Muzeja, kao institucije koja čuva kulturno nasleđe i poziva na njegovu dalju interpretaciju, saradnja sa komplemetarnim autorskim inicijativama koje dolaze van okvira institucija, može biti od velikog značaja za pružanje novog pogleda na postojeće zbirke.

- Upravo takav primer je i Projekat Jugoslavija, koji nastoji da na jedan drugačiji način aktualizuje fond muzeja - istakla je povodom otvaranja izložbe direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević.

- Pokušale smo kolekciju materijalnih tragova prošlosti da prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost. Odmakom od predmetnosti samih objekata, želele smo da razmišljanje o nasleđu jugoslovenske države udaljimo od nostalgične vizije prošlosti, pomerajući akcenat na razmišljanje o regionu, Evropi i svetu danas, koji su, čini se više nego ikada, zaglavljeni u permanentnoj krizi, sukobu, netoleranciji i nejednakosti - objašnjavaju svoju zamisao autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić iz platforme "Kiosk".

"Projekat Jugoslavija" realizovan je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba, čiju je arhitekturu i dizajn osmislila Milica Lopičić, biće otvorena do 15. aprila 2020. godine.

Video: U ovim limuzinama su se vozili car, Staljin i Putin

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima