• 0

Povodom 140 godina diplomatskih odnosa: Izložba "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija" u Arhivu

Na izložbi je predstavljeno više od 200 eksponata...

  • 0

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, u Arhivu Srbije je otvorena izložba "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija", koju sačinjavaju dokumenta o školovanju srpskih studenata na italijanskim univerzitetima, usavršavanju srpskih vajara, slikara, muzičara i istoričara u Italiji, kao i o gostovanjima italijanskih umetnika u Beogradu.

Takođe, posebne celine posvećene su i naučnim, diplomatskim, vojnim i privrednim odnosima dveju država u periodu do 1918. godine.

Državni sekretar ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović na otvaranju izložbe je kazao da je to veliki dan za Srbiju i Italiju, dve prijateljske države i njihove narode, dodajući da kada diplomatija među državama traje i istrajava 140 godina, onda je to tradicija vredna hvale i divljenja.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Srbija i Italija nikada nisu imale bolje, prisnije i srdačnije diplomatske odnose nego što ih imaju danas. Verujem da je želja svih nas da se oni kao takvi, čvrsti i prijateljski, i nastave - rekao je Gajović.

Izrazio je uverenje da će bliskost institucija Srbije i Italije koja je u usponu otvoriti vrata razvoju što boljih odnosa u svim sferama i istakao da se ove godine navršava deset godina od potpisivanja strateškog partnerstva Srbije i Italije.

Podsetio je da je Italija priznala takozvanu državu Kosovo, kao i da je podržala njeno članstvo u UNESCO 2015. godine, dodajući da iskustva govore da je diplomatija profesija u kojoj se sve brzo odvija i često menja, te da su, kaže, očekivanja Srbije da se i sa Italijom to što pre dogodi.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić kazao da dve teme preovlađuju među sačuvanim dokumentima predstavljenim na izložbi, a to su kultura i rat, dodajući da su i jedno i drugo na svojevrstan način obeležili veze Srba i Italijana i Srbije i Italije u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka do 1918. godine.

- Kultura je spajala, ali u Prvom srpsko-turskom ratu, kada je reč o Srbiji i Italiji, i rat je spajao. Italijanski dobrovoljci garibaldinci učestvovali su na srpskoj strani u Prvom srpsko-turskom ratu i u Prvom svetskom ratu - istakao je Perišić.

Dodao je da su tako, osim italijanske solidarnost sa Srbijom i vojne saradnje, veze na kulturnom i prosvetnom planu srpsko-italijanske odnose učinile dubljim u najtežim godinama po Srbiju u 20. veku, uprkos činjenici da su italijanski interesi bili suprotstavljeni Krfskoj deklaraciji.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Paola Kordone kazala je da je izložba važna jer predstavlja proučavanje veza Italije i Srbije.

- U svetlu obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, ti odnosi zaslužuju da budu istrazeni u svoj svojoj osobenosti - podvukla je Kordone.

Na izložbi je predstavljeno više od 200 eksponata - diplomatskih i ratnih izveštaja, konvencija, ukaza, pisama, prepiski, fotografija, novinskih članaka iz domaće i strane štampe, spiskova i fotografija diplomatskih predstavnika, popisa garibaldinaca, prevoda dela italijanskih autora na srpski jezik.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Među dokumentima u kojima se saznaje koje je sve italijanske pojedince Srbija odlikovala, nalazi se i dokument o dodeli Ordena Svetog Save upravniku Državnog arhiva u Veneciji, Karlu Malagoli, što je, kako navode organizatori, jedinstven primer izrazavanja poštovanja jedne države prema upravniku državnog arhiva druge države.

Posetioci će moći da pogledaju i Trgovinski ugovor iz 1907, dokumenta o dolasku prvog italijanskog poslanika grofa Ðuzepea Tornijelija u Beograd 1879. i o imenovanju prvog srpskog poslanika Filipa Hristića u Rimu 1881. godine.

Takođe, posetioci će moći da saznaju nešto više o italijanskom vajaru Enriku Paciju, čiji je projekat izabran na međunarodnom konkursu za podizanje spomenika knezu Mihailu Obrenoviću, raspisanom 1873, od 17 pristiglih radova.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Izložbu je priredio Arhiv Srbije, a autori su arhivski savetnik Jelica Reljić i viši arhivist Aleksandar Marković.

Povodom godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Srbije, Arhiv Srbije je objavio i knjigu "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija", koja sadrži blizu 200 integralno objavljenih dokumenata sa dvojezičnim opisima dokumenata i uvodnom studijom.

Video: On komanduje zaštitom Dečane: Italijanski pukovnik o zaštiti manastira

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima