• 0
 ≫ 

Povodom 140 godina diplomatskih odnosa: Izložba "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija" u Arhivu

 ≫ 

Na izložbi je predstavljeno više od 200 eksponata...

  • 0
Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, u Arhivu Srbije je otvorena izložba "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija", koju sačinjavaju dokumenta o školovanju srpskih studenata na italijanskim univerzitetima, usavršavanju srpskih vajara, slikara, muzičara i istoričara u Italiji, kao i o gostovanjima italijanskih umetnika u Beogradu.

Takođe, posebne celine posvećene su i naučnim, diplomatskim, vojnim i privrednim odnosima dveju država u periodu do 1918. godine.

Državni sekretar ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović na otvaranju izložbe je kazao da je to veliki dan za Srbiju i Italiju, dve prijateljske države i njihove narode, dodajući da kada diplomatija među državama traje i istrajava 140 godina, onda je to tradicija vredna hvale i divljenja.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Srbija i Italija nikada nisu imale bolje, prisnije i srdačnije diplomatske odnose nego što ih imaju danas. Verujem da je želja svih nas da se oni kao takvi, čvrsti i prijateljski, i nastave - rekao je Gajović.

Izrazio je uverenje da će bliskost institucija Srbije i Italije koja je u usponu otvoriti vrata razvoju što boljih odnosa u svim sferama i istakao da se ove godine navršava deset godina od potpisivanja strateškog partnerstva Srbije i Italije.

Podsetio je da je Italija priznala takozvanu državu Kosovo, kao i da je podržala njeno članstvo u UNESCO 2015. godine, dodajući da iskustva govore da je diplomatija profesija u kojoj se sve brzo odvija i često menja, te da su, kaže, očekivanja Srbije da se i sa Italijom to što pre dogodi.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić kazao da dve teme preovlađuju među sačuvanim dokumentima predstavljenim na izložbi, a to su kultura i rat, dodajući da su i jedno i drugo na svojevrstan način obeležili veze Srba i Italijana i Srbije i Italije u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka do 1918. godine.

- Kultura je spajala, ali u Prvom srpsko-turskom ratu, kada je reč o Srbiji i Italiji, i rat je spajao. Italijanski dobrovoljci garibaldinci učestvovali su na srpskoj strani u Prvom srpsko-turskom ratu i u Prvom svetskom ratu - istakao je Perišić.

Dodao je da su tako, osim italijanske solidarnost sa Srbijom i vojne saradnje, veze na kulturnom i prosvetnom planu srpsko-italijanske odnose učinile dubljim u najtežim godinama po Srbiju u 20. veku, uprkos činjenici da su italijanski interesi bili suprotstavljeni Krfskoj deklaraciji.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Paola Kordone kazala je da je izložba važna jer predstavlja proučavanje veza Italije i Srbije.

- U svetlu obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, ti odnosi zaslužuju da budu istrazeni u svoj svojoj osobenosti - podvukla je Kordone.

Na izložbi je predstavljeno više od 200 eksponata - diplomatskih i ratnih izveštaja, konvencija, ukaza, pisama, prepiski, fotografija, novinskih članaka iz domaće i strane štampe, spiskova i fotografija diplomatskih predstavnika, popisa garibaldinaca, prevoda dela italijanskih autora na srpski jezik.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Među dokumentima u kojima se saznaje koje je sve italijanske pojedince Srbija odlikovala, nalazi se i dokument o dodeli Ordena Svetog Save upravniku Državnog arhiva u Veneciji, Karlu Malagoli, što je, kako navode organizatori, jedinstven primer izrazavanja poštovanja jedne države prema upravniku državnog arhiva druge države.

Posetioci će moći da pogledaju i Trgovinski ugovor iz 1907, dokumenta o dolasku prvog italijanskog poslanika grofa Ðuzepea Tornijelija u Beograd 1879. i o imenovanju prvog srpskog poslanika Filipa Hristića u Rimu 1881. godine.

Takođe, posetioci će moći da saznaju nešto više o italijanskom vajaru Enriku Paciju, čiji je projekat izabran na međunarodnom konkursu za podizanje spomenika knezu Mihailu Obrenoviću, raspisanom 1873, od 17 pristiglih radova.

Izlozba Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Izložbu je priredio Arhiv Srbije, a autori su arhivski savetnik Jelica Reljić i viši arhivist Aleksandar Marković.

Povodom godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Srbije, Arhiv Srbije je objavio i knjigu "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija", koja sadrži blizu 200 integralno objavljenih dokumenata sa dvojezičnim opisima dokumenata i uvodnom studijom.

Video: On komanduje zaštitom Dečane: Italijanski pukovnik o zaštiti manastira

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok