• 0

Otkrivene 2 retke skulpture u Egiptu: Jedna se nalazila kod prodavca ilegalno iskopanih artefakata

Hijeroglifski zapis na poleđini statue glasi "snažni bik" i to se simbolično odnosi na vladara koji je bio "snažan i vitalan kao bik"...

  • 0

Stručnjaci saopštili da je jedna arheološka ekipa u Egiptu otkrila dve izuzetno retke skulpture najčuvenijeg faraona i minijaturne sfinge.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete je prikazalo skulpturu Ramzesa II izrađenog od ružičastog granita i opisalo je kao jednu od najređih skulptura toga formata i skupocenog materijala.

Mustafa Vaziri, generalni sekretar Ministarstva za antikvitete je kazao da je statua koja je visoka skoro jedan metar izrađena u stilu koji je korišćen da se neka ličnost portretiše dom prepoznatljivosti i dodao da je to prva statua te vrste da je izrađena od granita.

Hijeroglifski zapis na poleđini statue glasi "snažni bik" i to se simbolično odnosi na vladara koji je bio "snažan i vitalan kao bik".

Piramide u Gizi, Giza, Egipat

Velike piramide u Gizi, Egipat. Foto: Tanjug/AP

Skulptura koja je nekada bila prekrivena blatom nađena je na imanju čoveka koji se bavio prodajom ilegalno iskopanih artefakata. Stručnjaci sada proučavaju skulpturu koja je u veoma dobrom stanju i nastoje da pročitaju zapise koji su uklesani na njoj.

Ramzes II poznatiji kao Ramzes Veliki vladao je Egiptom 60 godina od 1279 pre nove ere do 1213. Proširio je teritorije Egipta sve do aktuelne Sirije na istoku i Sudana na jugu.

U toku proteklog vikenda arheolozi su otkopali minijaturnu sfingu isklesanu od krečnjaka koja je bila zakopana u južnoj provinciji Minija.

Sfinga je visoka oko 30 centimetara, ali stručnjaci su ocenili da je veoma fino isklesano lice dokaz da ju je radio dobar majstor.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima