• 2
 ≫ 

Za gledanje i uživanje: "Deca pod dudom" Uroša Predića od 20. decembra u Narodnom muzeju u Beogradu

 ≫ 

Slika je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi ovo znano, ali retko viđeno Predićevo ostvarenje

  • 2

Slika Uroša Predića "Deca pod dudom" biće izložena na prvom spratu Narodnog muzeja u Beogradu od 20. decembra 2019. do 12. januara 2020. godine.

Uros Predic, Deca pod dudom

"Deca pod dudom", Uroš Predić / Foto: Narodni muzej

Slika je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi ovo znano, ali retko viđeno Predićevo ostvarenje.

U toku predstavljanja 20. decembra u 12h, kao i 4. januara u 18h muzejski savetnik Petar Petrović održaće predavanje pred slikom na prvom spratu Narodnog muzeja.

Uroš Predić (1857 - 1953) spada među malobrojne srpske slikare koji su sa posebnom pažnjom, mnogo ljubavi i poštovanja slikali decu.

Baveći se njima ovekovečio je različite scene iz svakodnevnog života najmlađih. Predić je oplemenio i uzdigao na viši nivo upravo dečje portretno slikarstvo.

Kod Predića se sklonost ka realističkom žanru ispoljila još u gimnazijskim danima, da bi svoj zreo oblik poprimio po završetku slikarskih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beču.

Predić je upravo slikom deteta, poznatom "Nadurenom devojčicom" iz 1879. godine u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu dobio prestižnu Gundlovu nagradu Bečke akademije za najbolji studentski rad u tehnici ulja na platnu.

Slika "Deca pod dudom" je do sada bila izlagana samo tri puta.

Prvi put na prvoj samostalnoj izložbi Uroša Predića održanoj u Građanskoj kasini 1888. godine u Beogradu. Drugi put na velikoj Svetkoj izložbi u Parizu 1889. godine u sklopu paviljona Kraljevine Srbije, pod nazivom Sous le műrier i treći put na zajedničkoj izložbi Uroša Predića i Paje Jovanovića u Narodnom muzeju, tada Umetničkom muzeju 1949. godine.

Nakon pauze od ravno sedamdeset godina remek-delo srpskog realističkog slikarstva 19. veka "Deca pod dudom" sada je pred publikom ponovo u Narodnom muzeju u Beogradu - za gledanje i uživanje.

Video: Ani je četkica za slikanje beg iz korporativnog sveta

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok