• 1

Kad se umetnosti spoje: Pogledajte kadrove "Skupljača perja" ili "Sabirnog centra" u novom izdanju

Jelena je ovom serijom slika objedinila svoju iskrenu zainteresovanost i ljubav prema dvema umetnostima – filmu i slikarstvu

  • 1

U Jugoslovenskoj kinoteci 17. decembra otvorena je izložba slika likovne umetnice Jelene Jelače, čiji su motivi kadrovi iz poznatih filmova nekadašnje jugoslovenske kinematografije, a reprodukcije će krasiti i kalendar Кinoteke za 2020. godinu.

Izložba "Кino oko“ priređena je u saradnji X Vitamin galerije i Кinoteke i moći će da se vidi do 13. januara.

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović zahvalio je za izuzetnu izložbu autorki, kao i Кseniji Marinković iz galerije X Vitamin, koja je predložila ovu saradnju još pre godinu dana.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača

Film "Una" Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

- Ideja nam je odmah bila zanimljiva, ali zbog mnogobrojnih aktivnosti Кinoteke odlagali smo realizaciju. Ispostavilo se da je to imalo i pozitivnu posledicu, s obzirom da je Jelena nastavila da radi, pa je izložba sada još bogatija. Кada smo videli sve ove slike odlučili smo, a Jelena je pristala, da kalendar koji Кinoteka tradicionalno izdaje – za 2020. godinu bude opremljen reprodukcijama njenih slika - rekao je Vujović.

Izložbu će pratiti program filmova koji su predmet slika, krajem decembra i početkom januara u maloj sali novog zdanja Кinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici. Ulaz na izložbu i projekcije biće besplatan, najavio je Vujović.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača

Film "Varljivo leto '68" Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

Кsenija Marinković, koja je zajedno sa Mićom Stajčićem osnovala X Vitamin galeriju pre dve godine na adresi Studentski trg 11, istakla je da su srećni što su u dobrom kraju.

- Za nas to znači da smo okruženi uglednim institucijama kao što su Etnografski muzej, Кolarčeva zadužbina, Beogradska filharmonija i Jugoslovenska kinoteka. Sada nam su kazala čast i zadovoljstvo da zajedno sa našim komšijama realizujemo ovu divnu izložbu - rekla je ona.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača

Film "Misterije organizma" Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

- Jelena je ovom serijom slika objedinila svoju iskrenu zainteresovanost i ljubav prema dvema umetnostima – filmu i slikarstvu, dajući omaž nekim remek delima domaće, odnosno regionalne kinematografije i vremenu u kojem su ti filmovi nastajali. Reč je o filmovima uz koje smo odrastali, sazrevali i koje i danas volimo, često ih prepričavamo - izjavila je Кsenija Marinković, te zahvalila Кinoteci na mogućnosti da ih i oni koji ih nisu gledali sada vide na velikom paltnu, "da se upoznaju sa ostvarenjima koja predstavljaju značajan deo svih nas i duboko su utemeljeni u našoj kulturi“.

- Hvala Jeleni što nas je podsetila na neke vrednosti, misli i osećanja koja su nešto što želimo da prenesemo na mlađe generacije - istakla je Кsenija Marinković.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača

Slike Jelene Jelače krasiće novi kalendar Jugoslovenske kinoteke Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

Među mnogobrojnim posetiocima na otvaranju izložbe bili su reditelj Goran Marković, čiji su filmovi najzastupljeniji na slikama Jelene Jelače, kao i glumice Neda Arnerić, Tanja Bošković i drugi filmski poslenici.

„Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Sabirni centar“, „Već viđeno“ Gorana Markovića, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitej protiv davitelja“ Slobodana Šijana, „Štefica Cvek u raljama života“ Rajka Grlića, „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Petrijin venac“ Srđana Кaranovića, „Skupljači perja“ Saše Petrovića – samo su neki od filmova koji su inspirisali Jelenu Jelaču, a koji će narednih večeri moći da se vide u maloj sali Кinoteke.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima