≫ 

Jedinstvene praznične svetlosne instalacije: "Perači prozora" na zgradi Kulturnog centra Beograda

Na ovaj način umetnost postaje vidljivija i dostupna prolaznicima koji ne moraju nužno da budu spremni da odvoje vreme i posete prostor Kulturnog centra Beograda i ostalih beogradskih galerija ili muzeja...

  • 0
Perači prozora "Perači prozora", Nina Ivanović / Foto: Promo/KCB

Prvi put ove godine, Kulturni centar Beograda pridružuje se gradskoj manifestaciji za proslavu novogodišnjih i božićnih praznika „Beogradska zima“ sa svojim projektom „Perači prozora“, umetničkim radom Nine Ivanović.

Ovaj projekat je pre svega značajan zbog promocije Oktobarskog salona, jedne od najznačajnijih izložbi savremene umetnosti u Srbiji i u regionu, manifestacije od značaja za grad Beograd čiji je Kulturni centar Beograda dugogodišnji organizator.

Projekat je posvećen već postojećoj publici, ali u isto vreme ima za cilj da upozna manje informisane posetioce i prolaznike sa Oktobarskim salonom i privuče potencijalnu novu publiku. Na ovaj način umetnost postaje vidljivija i dostupna prolaznicima koji ne moraju nužno da budu spremni da odvoje vreme i posete prostor Kulturnog centra Beograda i ostalih beogradskih galerija ili muzeja.

Perači prozora "Perači prozora", Nina Ivanović / Foto: Promo/KCB

Umetnica Nina Ivanović, nagrađena na 57. Oktobarskom salonu, autor je "Perače prozora" koje je predstavila u javnom prostoru. Njen umetnički rad podrazumeva izradu skulpture na temu svetlosnih formi.

U dosadašnjoj umetničkoj praksi Nina Ivanović se služila fotografijom i crtežima (dvodimenzionalnim i prostornim) kako bi prikazala svakodnevne trenutke, gradsko okruženje i pejzaže. U ovoj konkretnoj situaciji postoji i jedan iskorak u odnosu na njen dosadašnji rad, a to je rad sa svetlom.

Uzimajući sve zadate uslove u obzir, kao i kakofoniju novogodišnje rasvete, umetnica je došla do toga da prozori kancelarija Kulturnog centra Beograda treba da dobiju svetleće perače prozora. Temom perača prozora bavila se u svojim ranijim radovima kad je bila inspirisana plesno-cirkuskim pokretima izvođača i generalno specifičnom vrstom poslova koji zahtevaju drugačije (ekstremne) načine kretanja. Kretanje uz pomoć konopca kako bi se obavio jedan posao učinio je u njenim očima perače prozora akrobatama, alpinistima i ujedno radnicima.

Perači prozora "Perači prozora", Nina Ivanović / Foto: Promo/KCB

Umetnički rad Nine Ivanović će nakon izlaganja biti doniran odabranoj zdravstvenoj, obrazovnoj ili ustanovi dečije zaštite kao poklon grada Beograda.

Nina Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, letnje škole, grupne i samostalne izložbe. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti za školsku 2008/09. godinu, dok je 2014. dobila prvu nagradu iz Fonda Vladimir Veličković, a 2018. nagradu 57. Oktobarskog salona. Živi i radi u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA