• 0

Jedinstvene praznične svetlosne instalacije: "Perači prozora" na zgradi Kulturnog centra Beograda

Na ovaj način umetnost postaje vidljivija i dostupna prolaznicima koji ne moraju nužno da budu spremni da odvoje vreme i posete prostor Kulturnog centra Beograda i ostalih beogradskih galerija ili muzeja...

  • 0

Prvi put ove godine, Kulturni centar Beograda pridružuje se gradskoj manifestaciji za proslavu novogodišnjih i božićnih praznika „Beogradska zima“ sa svojim projektom „Perači prozora“, umetničkim radom Nine Ivanović.

Ovaj projekat je pre svega značajan zbog promocije Oktobarskog salona, jedne od najznačajnijih izložbi savremene umetnosti u Srbiji i u regionu, manifestacije od značaja za grad Beograd čiji je Kulturni centar Beograda dugogodišnji organizator.

Projekat je posvećen već postojećoj publici, ali u isto vreme ima za cilj da upozna manje informisane posetioce i prolaznike sa Oktobarskim salonom i privuče potencijalnu novu publiku. Na ovaj način umetnost postaje vidljivija i dostupna prolaznicima koji ne moraju nužno da budu spremni da odvoje vreme i posete prostor Kulturnog centra Beograda i ostalih beogradskih galerija ili muzeja.

Perači prozora

"Perači prozora", Nina Ivanović / Foto: Promo/KCB

Umetnica Nina Ivanović, nagrađena na 57. Oktobarskom salonu, autor je "Perače prozora" koje je predstavila u javnom prostoru. Njen umetnički rad podrazumeva izradu skulpture na temu svetlosnih formi.

U dosadašnjoj umetničkoj praksi Nina Ivanović se služila fotografijom i crtežima (dvodimenzionalnim i prostornim) kako bi prikazala svakodnevne trenutke, gradsko okruženje i pejzaže. U ovoj konkretnoj situaciji postoji i jedan iskorak u odnosu na njen dosadašnji rad, a to je rad sa svetlom.

Uzimajući sve zadate uslove u obzir, kao i kakofoniju novogodišnje rasvete, umetnica je došla do toga da prozori kancelarija Kulturnog centra Beograda treba da dobiju svetleće perače prozora. Temom perača prozora bavila se u svojim ranijim radovima kad je bila inspirisana plesno-cirkuskim pokretima izvođača i generalno specifičnom vrstom poslova koji zahtevaju drugačije (ekstremne) načine kretanja. Kretanje uz pomoć konopca kako bi se obavio jedan posao učinio je u njenim očima perače prozora akrobatama, alpinistima i ujedno radnicima.

Perači prozora

"Perači prozora", Nina Ivanović / Foto: Promo/KCB

Umetnički rad Nine Ivanović će nakon izlaganja biti doniran odabranoj zdravstvenoj, obrazovnoj ili ustanovi dečije zaštite kao poklon grada Beograda.

Nina Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, letnje škole, grupne i samostalne izložbe. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti za školsku 2008/09. godinu, dok je 2014. dobila prvu nagradu iz Fonda Vladimir Veličković, a 2018. nagradu 57. Oktobarskog salona. Živi i radi u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima