• 7

Uroš je živeo na kamenoj plaži u Baru: Jedan od najvećih slikara Pikasu rekao da je "skup za njega"

Njegov Pariz nije bio romantičan, već je na obalama Sene živeo sa drugim slikarima, prostitutkama, prosjacima...

  • 7

Život crnogorskog slikara Uroša Toškovića bio je, blago rečeno, neobičan. Uvek ekscentričan, kako u izgledu i ponašanju, tako i u slikarstvu, ovaj umetnik je stvorio zaseban identitet kroz poseban pristup umetnosti, modelima i svakodnevnim situacijama koje je, pre svega, crtao.

Prikazivao je mračne likove, još mračnije prikazane u atmosferi izgubljenosti, po svaku cenu želeći da predstavi svoje viđenje stvarnosti i nihilizma.

Rođen je 19. novembra 1932. godine u "kamenoj pustinji" Bratonožića na Pelevom Brijegu. Iz Crne Gore je došao u Beograd na studije, gde je upisao Akademiju likovnih umetnosti. Diplomirao je u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Godine 1956. dobio je stipendiju francuske Vlade i otišao u Pariz gde je živeo sve do 1979. Tamo se družio sa Belmondom, De Sikom, Sartrom, a radio je i sa Pikasom, Dalijem, Joneskom i drugima.

Uroš Tošković

Crtež Uroša Toškovića / Foto: arte.rs

Navodno, jednom prilikom veliki Pikaso želeo je da kupi jedan njegov crtež, a Uroš je u svom stilu rekao: "Izvini, ja sam skup za tebe".

U Beogradu, bio je jedan od osnivača društva prijatelja "Baltazar", zajedno sa Leonidom Šejkom, Sinišom Vukovićem, Mirom Glavurtićem, Oljom Ivanjicki i drugima. Ova ekipa je kasnije postala umetnički pokret "Mediala", a Tošković je s njima počeo da izlaže od 1960. godine.

Sa Dadom Đurićem, Šejkom, Vukovićem provodio je mnogo vremena - crtajući, šetajući, smejući se.

Tošković je često cele dane i noći provodio radeći, trudeći se da usavrši svoj stil, ujedno se okrenuvši asketskim motivima. Pojedini savremenici su tad nezvanično rekli da je Uroš, kad se selio za Pariz, ostavio pun kamion crteža za sobom. Sa najvišom ocenom je završio francusku Školu lepih umetnosti u klasi profesora Morisa Brijasona.

U Parizu nije živeo romantično, već na obalama Sene sa drugim slikarima, prostitutkama, prosjacima. Odlazio je i u Njujork, Kalkutu i Trst, ali je uvek živeo asketski.

Uroš Tošković

Uroš Tošković / Printskrin: TVCG

Stalno je menjao mesto boravka, odbacujući sve pogodnosti savremenog sveta. Iako su se za njegov rad interesovali ozbiljni kolekcionari, jedva je uspevao da sakupi novac kako bi preživeo.

Pred kraj, živeo je na kamenoj plaži u Baru. Preminuo je 3. marta 2019. u Podgorici.

Danas važi za jednog od najvećih crnogorskih, ali i evropskih umetnika.

Video: Preminuo vitez srpskog slikarstva Vladimir Veličković

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dj

    Znala sam kada je umro kao prosjak e tada je postao veliki i sad ce njegove crteze neko da unovci

  • Boban

    Zato što je toliko skup za Pikasa zna ceo svet a za njega niko.

  • Marko cg primorje

    Legenda naseg grada Pikaso je za njega rekao da je talentovaniji od njega postovao ga je mnogo ..luckast skroz neko kaze da je izgubio cerku i od tada skrenuo al mislim da je oduvijek bio na svoju ruku cudan...u januar bez majice na plazi i ugljem se namaze...rijetko kad je htio sa nekim da komunicira ..probao sam jednom prilikom nema sanse nije vjerovao ljudima

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima