• 0

Mešao je stil Minhena, Pariza, Zagreba i Beograda: Stojan Aralica je za sobom ostavio čak 1.500 dela

Kritičari su njegove radove karakterisali kao "dela puna vedrine i optimizma, sa istančanim osećajem za boju i prozračnu atmosferu mediteranskog podneblja"...

  • 0

Stojan Aralica je bio jedan od uglednih članova grupe "Oblik", koja je usmeravala pravac umetnosti Kraljevine Jugoslavije.

Osnovao ju je Jovan Bjelić 1926. godine, zajedno sa kolegama Petrom Palavičinijem i Brankom Popovićem. Ubrzo su joj pristupili Petar Dobrović, Živorad Nastasijević, Toma Rosandić, Veljko Stanojević, Sava Šumanović, Sreten Stojanović i Marino Tartalja.

Ovde nije kraj, jer su se, između ostalih, priključili i Ignjat Job, Zora Petrović, Risto Stijović, a onda i Stojan Aralica, koji je rođen na današnji dan 1883. godine, u mestu Škare u tadašnjoj Austrougarskoj.

Stojan je za života iznedrio oko 1.500 umetničkih dela. Bio je slikar i grafičar, a studije je pohađao u privatnoj školi Henriha Knira u Minhenu. Neprestano se školovao, ali ga je Prvi svetski rat u tome prekinuo, pa je otišao u Zagreb i otvorio privatnu slikarsku školu.

Stojan Aralica

Stojan Aralica / Foto: Galerija Slika

Ovde se nije zaustavio, već je otišao i u Prag na dodatno usavršavanje. Živeo je i u Rimu, Parizu, Stokholmu. Nakon 1948. godine za stalno se nastanio u Beogradu.

Njegovo stvaralaštvo se može podeliti na minhensku, parisku, zagrebačku i beogradsku stilsku fazu. Najčešće je slikao pejzaže i mrtvu prirodu. Kritičari su njegove radove karakterisali kao "dela puna vedrine i optimizma, sa istančanim osećajem za boju i prozračnu atmosferu mediteranskog podneblja", budući da je često slikao predele Jadrana.

Dopisnu član SANU postao je 1965, a potom i redovni tri godine kasnije. Dobio je mnoge nagrade i priznanja, ali i odlikovanja - Orden rada sa crvenom zastavom, Orden zasluga za narod, Orden bratstva i jedinstva i Orden Republike sa zlatnim vencem.

Preminuo je 4. februara 1980. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima