≫ 

Zatvara se simbol slobode medija - Muzej vesti Newseum

Budućnost Newseuma u ovom trenutku je nejasna

  • 0
Muzej Newseum Foto: Tanjug/AP

Na samo nekoliko koraka od američkog Kongresa, blistava građevina od stakla i čelika decenijama je bila sjajan simbol slobode medija i izražavanja. Muzej vesti Newseum se, međutim, zatvara.

Zatvaranje Newseuma kao da je odraz nevolja s kojima se suočava američka medijska industrija - finansijskim poteškoćama i napadima političkih lidera.

Muzej, koji među eksponatima ima vesti o napadima 11. septembra ili o gradnji Berlinskog zida i dnevno je prikazivao naslovnice svetskih medija, objavio je ranije ove godine da će se zgrada prodati Univerzitetu Džons Hopkins za 372.5 miliona dolara. Zgradu je dizajnirao arhitekta Džejms Polšek.

Freedom Forum, neprofitna organizacija koju je pokrenuo Al Nojhart, osnivač dnevnika USA Today, obećala je da će nastaviti svoju misiju edukacije javnosti o važnosti slobode medija, ali nije otkrila hoće li otvoriti novi izložbeni prostor.

- Budućnost Newseuma u ovom trenutku je nejasna - rekla je portparolka Sonja Gavankar i dodala:

- Trebaće nam najmanje šest meseci da uklonimo izložbene primerke i premestimo ih u arhivsku ustanovu. Nakon što se proces dovrši, počećemo razmišljati o tome šta nam donosi budućnost.

Prvi Newseum otvorio se 1997. u Arlingtonu u Virdžiniji, a 2008. je preseljen u prostor na sedam spratova vredan 450 miliona dolara u istoj aveniji u kojoj su Kapitol i Bela kuća.

U preko dve decenije Newseum je održao stotine medijskih događanja i konferencija. Muzej je posetilo oko 10 miliona ljudi.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA