• 1

Imao je kuću u obliku kule: Vek od smrti arhitekte Titusa Mačkovića

Bio je glavni gradski inženjer, vlasnik ciglane, urednik novina. Projektovao je na desetine javnih objekta u gradu i nekoliko desetina privatnih kuća, vila, kapela...

  • 1

Povodom 100 godina od smrti jednog od najpoznatijih arhitekata Subotice, Titusa Mačkovića, održano je veče u njegovu čast, u prostorijama Gradskog muzeja Subotica.

Pored Senćanskog groblja izgradio je svoju ciglanu, a nedaleko od nje i svoj dom u obliku kule. Studiju o izgradnji vila, parkova, i vinograda na Paliću napisao je 1904. godine.

Titus Mačković bio je arhitekta, glavni gradski inženjer, vlasnik ciglane, urednik novina. Projektovao je na desetine javnih objekta u gradu i nekoliko desetina privatnih kuća, vila, kapela.

- To je čovek koji je ostavio najveći doprinos da Subotica bude prepoznatljiva sredina u čitavoj našoj zemlji i šire. Ne znam čoveka koji je toliko doprineo gradu, borio se za njega - rekao je Mirko Grlica, istoričar.

Titus Mačković

Delo Titusa Markovića / Printskrin: YouTube/Radio-televizija Vojvodine

Bio je oženjen Katarinom Manojlović iz poznate subotičke porodice, i otac Angeline Mačković, poznate slikarke iz Subotice.

- Na osnovu mog istraživanja dosadašnjeg mogu da tvrdim da je jedna od prvih umetničkih grafičara moderne umetnosti u Subotici. Iako su joj ostale malobrojne sačuvane grafike. Ona je i jedna od retkih impresionista sa ovog podneblja. Slika “Pletilja” nalazi se u Gradskoj biblioteci - kaže Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti.

Putovao je po Evropi gde se i školovao i uveo je novine u subotičku arhitekturu. Imao je prepoznatljiv stil u izgradnji najamnih palata u stilu neorenesanse.

Video: Ovu kuću u Ripnju u šali su nazvali Notr Ripanj

(Rtv.rs)

Komentari

  • Su

    Dokaz da je Subotica gospodski grad, odavno...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima