≫ 

Slobodan je godinama prikupljao kolekciju Napoleonove vojske: Napravio je neobični muzej u Lapovu

Penzioner Slobodan Kojičić je u svojoj kući u Lapovu napravio pravi mali muzej

  • 0
Kolekcionar Printskrin: RTS

Penzioner Slobodan Kojičić je kolekcionar čitavog života, a u svojoj kući u Lapovu napravio je pravi mali muzej.

Radni vek je proveo u Parizu, a penzionerske dane u Lapovu u kući koja izgleda kao muzej. Vlasnik najveće biblioteke u Lapovu i strastveni kolekcionar neobičnih predmeta, poseduje kolekciju Napoleonove vojske, koju je neumorno godinama prikupljao iz jednog francuskog magazina.

- Vidite, taj Napoleonov vojnik je od olova. On je ručno farban. Nije to moglo da se se kupi u prodavnici, cela kolekcija. Trebalo mi je dve, tri godine da prikupim vojsku - objašnjava Kojičić.

Napoleonova vojska Kojičić poseduje kolekciju Napoleonove vojske, Foto: Printskrin/RTS

Slobodan je jednom mesečno kupovao i časopise u kojima su se nalazili i modeli automobila od oldtajmera, preko kabrioleta do trkačkih vozila, među kojima ima i favorita.

- To je "sitroen C-23, C-21" meni najomiljeniji. Za mene su to uvek bila najbolja kola od svih koja postoje - ističe strastveni kolekcionar.

Za vreme bombardovanja 1999. godine, Slobodan je svakog dana kupovao sve francuske dnevne novine i pravio knjige.

- Ta 72 dana svaki dan sam kupovao 3 do 5 novina kako bih napravio ove knjige, to mi je nešto najdraže i najmilije u mojoj kolekciji knjiga što imam - navodi Kojičić.

U interesantnoj kolekciji našle su se i makete aviona i evropskih vozova, ručno rađene šahovske figure srednjovekovnih vojnika. 4.000 poštanskih markica iz 120 zemalja sveta, od Prvog svetskog rata, preko nemačkog Rajha do danas, znački koje čuva od detinjstva - reklo bi se sitnice, koje ipak opisuju čitav život Slobodana Kojića.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA