• 18

Doneta zvanična odluka: U Srbiji Holandija ostaje Holandija

Holandija će u Srbiji ostati Holandija

  • 18

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je u petak 10. januara zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.

- Preporuka Odbora je da se ostane pri nazivu Holandija, kao što je već ustaljeno u Srbiji. To nije nikakav presedan, jer već imamo niz primera poput Nemačke, Grčke, Finske ili Japana, država koje imaju sasvim drugačije nazive. Kada neki termin uđe u jezik, pritom ne mislimo samo na nazive država, ne postoji valjan razlog da se menja.

- Nemamo nikakvu obavezu da prenosimo originalni naziv, uostalom niko to od nas nije ni tražio - izjavio je za N1 predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika prof. dr Sreto Tanasić, zaključujući da treba nastaviti sa postojećom praksom i tradicijom.

U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se “izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena“.

- Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku - navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • zeljko

    ako srbija kaze da je holandija,onda je holandija,a oni sto ne znaju kako se zove njihova drzava,njihov problem,hahaa...

  • trener

    Da li vi uopste znate da u Nizozemskoj postoji "oblast" koja se zove Holandija, nesto kao nasa Vojvodina pa i Kosovo? To se toliko obznanino da mnogi umesto drzave Nizozemska pisu i kazu drzava Holandija. E zato oni to ispravljaju i nema vise Holandije nego Nizozemska. Ajde mi nekada da kazemo drzava Srbija, a neko drzava Kosovo,ili drzava Vojvodina. Totalna ludost nase odluke,da ostane za nas Holandija.

  • JO

    Mi Portugal zovemo Portugalija. Samo bog zna zašto.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima