• 0

Fotografije rok scene Jugoslavije: Retrospektivna izložba Goranke Matić u Muzeju savremene umetnosti

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je deo programa za 2020. godinu...

  • 0
Muzej savremene umetnosti , Beograd

Muzej savremene umetnosti / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zoran Erić, šef odeljenja umetničkih zbirki Muzeja savremene umetnosti danas je napomenuo da se kustoski tim odmah nakon ponovnog otvaranja MSU suočio sa politikom realnog i izvodljivog u odnosu na budžetske kapacitete muzeja.

- Pokušali smo da odgonetnemo šta nam je činiti posle tako važne i velike izložbe kao što je "Čistač" Marine Abramović. Sada smo se vratili na uobičajne budžetske mere. Naša ideja je da produkciju u ovoj godini započnemo brigom o matičnosti, zapravo brigom o sopstvenoj kolekciji - kazao je Erić.

Prema njegovim rečima prva izložba u MSU, koja će biti otvorena 28. marta, predstaviće akvizicije muzeja.

Kustoski tim će činiti Mišela Blanuša, Svetlana Mitić, Rajka Bošković i Žaklina Matić i one su osmislile naziv izložbe akvizicija MSU "Refleksije našeg vremena".

Muzej savremene umetnosti , Beograd

Muzej savremene umetnosti / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To su akvizicije MSU od 1993. godine, pa sve do do danas. To je širi presek koji predstavlja različite otkupne politike različitih timova muzeja. Biće to prilika da vidimo kako se vodila otkupna politika muzeja kroz devedesete godine prošlog veka i u prvoj deceniji 21. veka - istakao je Erić i dodao da je kroz otkup i poklone u MSU u tom periodu stiglo oko 800 dela.

Erić najavljuje i retrospektivnu izložbu fotografkinje Goranke Matić koja je nedavno dobila nagradu za životno delo.

Goranka Matić

Goranka Matić / Printskrin: Youtube/Gregoriani Zupany

- Predstavićemo njen razvojni put od rok fotografija i portreta protagonista rok scene na jugoslovenskom prostoru, pa preko protesta u Beogradu sve do projekata koji su bili povezani sa kulturom sećanja. Kustoskinja izložbe je Una Popović - rekao je Erić i dodao da je otvaranje te izložbe planirano za 18. jul ove godine.

On je napomenuo i da bi 7. novembra trebalo da bude otvorena izložba pod nazivom "Efekat pregleda".

- U saradnji sa Blankom Delatore, kustoskinjom iz Španije, pripremam projekat koji se bavi klimatskom pravdom koja je sve više aktuelna tema u svetu - izjavio je Erić navodeći da je naziv "Efekat pregleda" pozajmljen iz jedne knjige i bavi se pogledom astronauta na zemlju.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima