• 0

Izložba "Vek i po srpske škole glume" u Jugoslovenskoj kinoteci

Povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji...

  • 0
Fakultet dramskih umetnosti

Foto: Promo

Izložba pod nazivom "Vek i po srpske škole glume" svečano će biti otvorena u petak, 24. januara u 18h, u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkova ulici br. 1 u Beogradu.

Organizuje je Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka.

Kroz dokumente, teatrografsku građu, arhivske snimke, fotografije, video i audio materijale, ova izložba predstaviće istorijski razvoj srpske dramske škole i omogućiti publici upoznavanje s raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

Fakultet dramskih umetnosti

Fakultet dramskih umetnosti kroz godine / Foto: Promo

Izložba predstavlja posvetu upornosti, nemirenju sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnji da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog.

Fakultet dramskih umetnosti

Fakultet dramskih umetnosti kroz godine / Foto: Promo

Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

Ovaj projekat su podržali Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima