• 0

"Šuma, bara, livada": Izložba Marka Lađušića u Galeriji "Lucida"

Ovaj profesor je sarađivao i sa glumicom Sonjom Savić na vizualnoumetničkim projektima - "Supernaut", "Superstvarnost", "Ubistvo na ivici grada"...

  • 0
Marko Lađušić

Delo Marka Lađušića / Foto: Promo

Izložba radova Marka Lađušića, pod nazivom "Šuma, bara, livada" biće otvorena u sredu, 29. januara u 18h, u Galeriji "Lucida" u Beogradu.

- Pomalo ironično poigravanje sa nazivom same izložbe govori o veštom označavanju, a ne banalnoj asocijativnoj vezi prirode i naših kretanja, tokom kojih primećujemo, zaustavljamo i beležimo određene sekvence. One su uputne za odvojeno promišljanje, kako samih pojmova koji imenuju formu, tako i sadržaja koji ne mora biti referencijalno determinisan. Marko je apstrahovao utrđen prikaz prirode, iako naslovom evocira njeno prisustvo.

Uveliko ustaljeni i već problematizovani šematski prikazi i rešetkaste forme, u nekim trenucima prekinuti su jasnim linijskim trakama, koje izlaze u prvi plan, idejno podupiru i afirmišu uvek prisutnu nesavršenost, neizvesnost, jer nemoguća je jednoličnost putanje kroz bilo koji istraživački rad.

Marko Lađušić

Delo Marka Lađušića / Foto: Promo

Marko svoju analizu prostora kroz četiri dimenzije, koja je neminovna kroz njegovo primarno i skulptorsko promišljanje, i ovde reflektuje kroz svoju intuitivnu prirodu prakse i izvedbe. Dok prolazi, beleži prizore, zadire u suštinsku energiju vidljivog, filtrira bitnije od perifernog, eksperimentiše na mikro pejzažu, regeneriše izraz prirode kroz svoju modulaciju mišljenja i računanja. Apstraktna vizuelizacija reda i haosa sublimirana je u majušnim jedinicama, bez obzira na odabrani format. Radovi nisu neartikulisane skice već uveliko prepoznatljiv likovni jezik umetnika, zbir dugogodišnje, svesne i logične artikulacije oblika i formi, kako u prostoru, tako i na platnu - kaže Mira Vujović, istoričar umetnosti.

Biografija

Marko Lađušić (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo.

Izlagao je na više od 10 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi širom Evrope. Njegova dela su deo stalnih postavki u javnim prostorima, kao i umetničkim kolekcijama.

Marko Lađušić

Delo Marka Lađušića / Foto: Promo

Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža.

Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Član je ULUS-a od 1995. godine. Živi i radi u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima