≫ 

Reakcije zbog imenovanja u MSU ne jenjavaju. Jedni negoduju, drugi tvrde: Kiš će dobro voditi muzej

Vlada Srbije imenovala je Viktora Kiša za vršioca dužnosti Muzeja savremene umetnosti godinu dana nakon što konkurs raspisan

  • 1
Viktor Kis Printskrin: Youtube/Novo jutro

Novi v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSU) Viktor Kiš, čije je imenovanje izazvalo negodovanje u stručnoj javnosti, izjavio je da se ne obazire na te kritike i, u intervjuu za današnju "Politiku", istakao da ga politika ne interesuje i da je nezavisna ličnost, a ne marioneta.

List podseća da je Kiša 30. januara na predlog Ministarstva kulture i informisanja, koje je prethodno predložilo Vladi da za direktora imenuje Vladislava Šćepanovića, jednog od četiri kandidata na konkursu, na koji su se prijavili i dosadašnji v.d. direktor Slobodan Nakarada i istoričari umetnosti Branislav Dimitrijević i Zoran Erić, kustos i šef šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi MSUB-a.

Ministarstvo je povuklo prvobitni predlog i ujedno predložilo Vladi da imenuje Kiša za v.d. direktora.

Kiš je rekao da ga je predložio ministar kulture, a da je, na izvestan način, ideja za njegovo imenovanje potekla od Marine Abramović, čija je velike izložba "Čistač" nedavno završena u MSUB-u, a koja je, kako je istakao, "nametnula nove standarde muzejima".

Na predlog Ministarstva, na istoj sednici Vlade na kojoj je imenovan Kiš, na dva upražnjenja mesta u UO MSU imanovani su Vladislav Šćepanović i Nikola Kolja Božović.

Nakon imenovanja Kiša za v.d direktora Muzeja savremene umetnosti oglasilo se Međunarodno udruženja likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija, koje traži od Ane Brnabić da povuče tu odluku.

Društvo istoričara umetnosti Srbije (DIUS) pozvalo je takođe Vladu Srbije da u najkraćem roku povuku odluku i formiraju novi Upravni odbor te institucije iz redova teoretičara i umetnika afirmisanih na domaćoj i inostranoj vizuelnoj i kulturnoj sceni, kompetentnih da profesionalnim i kreativnim potencijalom upravljaju i unaprede budući rad i razvoj MSUB-a.

Šobajić: Kiš izvanredan poznavalac savremene umetnosti

Viktor Kiš je izvanredan poznavalac savremene umetnosti, koji je uspeo da na livadi napravi festival "Devet" i privuče na hiljade mladih ljudi, i treba mu pružiti priliku da svoju kreativnost i energiju ispolji u Muzeju savremene umetnosti, kazao je Tanjugu slavni srpski slikar i vajar Miloš Šobajić.

Milos Sobajic Printskrin: Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY

Šobajić naglašava da je Kiš ušpeo na festivalu "Devet" da napravi ogromnu ekspozituru umetnosti u kojoj ima amaterizma, kiča, ali i izuzetnih stvari...

- Pretpostavljam da će Kiš na izuzetno ozbiljan i kreativan način shvatiti mogućnost da vodi važan državni muzej. Siguran sam da će Kiš u taj zadatak uložiti mnogo energije i kreativnsoti. Kiš će na odličan način voditi muzej - smatra Šobajić.

Prema njegovim rečima, nekoliko kandidata za direktora MSU nisu prošli potvrdu Upravnog odbora muzeja. Kaže da je takva situacija bila neprihvatljiva i podsećala je na haotična dešavanja u Narodnom pozorištu, zbog čega je država morala da reaguje.

Za njega neme dileme da će Kiš u muzeju napraviti novu atmosferu, u kojoj će priliku da izlože svoj rad dobiti brojni umetnici koji žive i rade u Srbiji.

- Previše vremena smo potrošili tretirajući našu scenu savremene umetnosti kao tamni vilajet. Nekoliko ljudi je decenijama određivalo ko će dobiti priliku da izlaže u MSU. Verujem da će se to sad promeniti, pre svega konkursima muzeja na koje će se prijavljivati domaći umetnici. Kiš je čovek koji će prepoznati nove protagoniste savremene umetničke scene - kazao je Šobajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzeger

    9. februar 2020 | 10:58

    Viktor Kis je uradio za umetnost u Srbiji vise nego bilo koji ministar kulture!! Kis je odavno nezvanicni ministar kulture. Pre svega divan covek, radan ,kreativan , posten. Svi mladi umetnici sveta imaju otvorena vrata kod njega u Ciglani da rade ,izlazu, popricaju sa njim. Njegov Festival 9. je dokaz za sve ovo moje napisano. Festival 9. je festival umetnosti gde se radjaju ljubavi, kreatnivnost, sloboda..Viktore ne mogu ti nista ti salonski moljci i neradnici. Ponosna drzava da bude sto ima Viktora Kisa!!!! Napokon pravi covek , na pravom mestu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA