≫ 

Svetovna poetika slike: Otvaranje izložbe "Humaniora" u Galeriji "Lucida"

Iako i dalje kroz pojedine scene citira Bibliju i mitologiju, ipak, ostavlja prostor za drugačija, proizvoljna, suprotna ili bar atipična, čitanja ikonografije...

  • 0
Kristina Pirković "Šetnja Adom", Kristina Pirković, ulje na platnu, 200 x 150 cm, (2019) / Foto: Promo

Izložba pod nazivom "Humaniora", umetnice Kristine Pirković, biće otvorena 3. marta u 18h u Galeriji "Lucida" u Beogradu.

- Ako bismo ukupan krajnji utisak i sadržajnost radova rezimirali nazivom Humaniora (lepe veštine koje čoveka čine čovekom; osnov svakog plemenitijeg vaspitanja duha i srca), onda verujemo u dostizanje mira, postojanje plemenite i humane egzistencije, koju Kristina nenametljivo predlaže.

Iskorak koji Kristina pravi u odnosu na dosadašnji rad je promena idejnog i tematskog fokusa, koji je sada usmeren na svetovne teme. Ona se približava problematici i promisli egzistencijalne filozofije. Iako u prvom planu narativna struktura i dalje kroz pojedine scene citira Bibliju, mitologiju, ipak, ostavlja prostor za drugačija, proizvoljna, suprotna ili bar atipična, čitanja ikonografije.

Didaktička namera o negovanju skromnosti kod čoveka sprovedena je kroz crtež i sliku Vavilon, ilustracija biblijske teme, ovde je povod za razgovor o prevazilaženju ega, sujete, drskosti u svakodnevnim životnim situacijama, kako bismo osvestili i dostigli duhovne vrednosti, a odustali od strmih stepenica koje vode do strogo materijalnih ciljeva i ostvarenja.

Simbolika temporalnih motiva (kućice, stolice) ispituje fenomen samoće, kao i rad Priča o nestajanju I i II. Usled bolnih odlazaka, nakon teških napuštanja, ko ili šta je ono što ostaje? Igračke evociraju detinjstvo i sve ono detinje i nevino, već izgubljeno, a uvek aktuelno i poželjno. Predstave životinja nose univerzalnu simboliku bastijalnog i divljeg u čoveku, ne zadržavajući se na individualnoj tipologiji značenja svake pojedinačno – kaže Mira Vujović, istoričar umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 27. marta 2020. godine.

Kristina Pirković "Vavilon", Kristina Pirković, kombinovana tehnika na papiru, 165 x 90 cm, (2019) / Foto: Promo

Biografija umetnice

Kristina Pirković je rođena 1991. godine. Diplomirala je 2014. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na odseku za primenjenu i likovnu umetnost, smer zidno slikarstvo, u klasi profesora Željka Đurovića.

Master studije završila 2015. godine na istom fakultetu, takođe zidno slikarstvo, pod mentorstvom profesora Željka Đurovića i komentorstvom docenta Jelene Šalinić Terzić.

Član je ULUS-a od 2018. godine. Izlagala je na trinaest samostalnih i više grupnih izložbi.

Video: Da biste videli izložbu o cenzuri, neophodno je prvo da na licu mesta donirate krv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA