≫ 

Preminuo umetnik Ulaj, koji je bio velika ljubav Marine Abramović

Razišli su se nakon performansa na Kineskom zidu, prešavsi više od 2.500 kilometara hodajući jedno drugom u susret sa različitih krajeva...

  • 4
Marina Abramovic, Frank Uwe Lasipen Marina i Ulaj/ Foto; Profimedia

Uticajni konceptualni umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, jedan od pionira performansa, preminuo je u u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.

Ulaj je najpoznatiji kao dugogodišnji životni saputnik i saradnik Marine Abramović, sa kojom je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. kada su se razišli.

Ulaj iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da prisustvuje retrospektivnoj izložbi "Čistač" Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, na kojoj je prikazan i deo njihovog uticajnog opusa koji su stvorili tokom čuvene umetničke i partnerske saradnje od 1975. do 1988. godine u oblasti performansa, istražujući granice ljudske izdržljivosti.

Razišli su se nakon performansa na Kineskom zidu, prešavsi više od 2.500 kilometara hodajući jedno drugom u susret sa različitih krajeva.

Svoj zajednički rad Marina i Ulaj su definisali u manifestu "Povezani radovi: Umetnost življenja".

Susreli su se ponovo u okviru performansa "Umetnik je prisutan" Marine Abramović u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), kada se Ulaj pojavio u galerijskom prostoru, došavši iz publike, i seo za sto pred Marinu.

Marina Abramović predavanje Marina Abramović / Foto: Bojana Janjić/MSUB

Ulaj je i u samostalnom radu eksperimentisao sa različitim oblastima vizualnih umetnosti, koristeći svoj čuveni "polaroid" i često insistirajući na učešću publike u njegovim performansima.

Iz Amsterdama se 2009. preselio u Ljubljanu, gde je i preminuo.

Video: Marina Abramovič održala predavanje-performans Vudstok arta

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    2. mart 2020 | 13:27

    Е, немате појма, колико ми је жао!Па, шта ће сад Марина....

  • KALIMERA

    2. mart 2020 | 13:02

    Zao mi je svakog coveka koji umre

  • Sveštenik

    2. mart 2020 | 14:49

    Dobro je izdržao, s kim je bio ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA