≫ 

Misteriozna smrt Milene Pavlović Barili: Niko od najbližih nije slutio da će joj tako brzo doći kraj

U Srbiji je bila kritikovana. Zamerano joj je što u njenim slikama nema patriotizma i da bi trebalo da živi u svojoj domovini...

  • 1
Milena Pavlović-Barili Autoportret iz 1939. godine / Foto: Wikimedia/Milena Pavlović-Barili

Porodici Milene Pavlović Barili bilo je poznato da je slikarka krhkog zdravlja, budući da je srčane tegobe ispoljavala od detinjstva. Međutim, niko od njenih nije ni pomišljao na to da će ih Milena zauvek, tako rano napustiti - sa svega 36 godina...

U to vreme, u martu 1945. godine, Milena i njen suprug, oficir avijacije, Robert Tomas Astor Goselin, živeli su u stanu u Njujorku. Na izletu, godinu dana ranije, Milena je pala sa konja i povredila kičmu. Zbog toga je šest meseci provela u gipsu. To je nije sprečilo da stvara. Zbog stalnih poslovnih angažmana, postala je uspešna, ujedno prebrodviši finansijske probleme.

Milena Pavlović Barili Milena Pavlović Barili / Foto: Wikimedia/Carl Van Vechten

Kad se Drugi svetski rat završio, Milena je čeznula za ponovnim susretom sa roditeljima, koji su živeli u Evropi.

Iz pisma koje je njen suprug uputio njenoj majci Danici Pavlović - Barili, Robert, vidno uzbuđen i iznenađen, opisao je šta se desilo te kobne noći između 5. i 6. marta...

Mladi bračni par se kasno uveče vratio sa večere, brzo otišavši na počinak. Pre toga, Milena je sobarici ostavila poruku da je probudi u 10h ujutru. Međutim, slikarka je iznenada preminula od srčanog udara na današnji dan 1945. godine.

U medicinskom nalazu je napisano da je višemesečni život u gipsu dodatno oslabio njeno srce, pa su lekari smatrali da bi Milena "ostala invalid i da je preživela".

Njen prijatelj i saradnik, kompozitor Đankarlo Menoti, kasnije pišući o njenoj smrti, navodi da i njen suprug Robert nije bio svestan koliko joj je srce bilo slabo.

Naime, Milena je već 1940, prve godine života u SAD, imala srčane tegobe, verovatno doživevši prvi srčani udar. Budući da je tad bila pretrpana poslom, nije obraćala preveliku pažnju na to.

Milena Pavlović Barili "Toplo ružičasto sa hladnim sivim", ilustracija Milene Pavlović Barili u časopisu "Vogue" 1940. / Foto: Wikimedia/Milena Pavlović-Barili

Milena Pavlović Barili je bila kremirana i sahranjena na groblju blizu Njujorka, da bi potom Robert odneo urnu njenom ocu Brunu Bariliju, koja je 1949. položena u grobnicu na katoličkom groblju u Testaccio administrativnoj jedinici grada Rima. U nju su kasnije sahranjeni i Bruno i Danica.

Milena Pavlović Barili je rođena 1909. godine u Požarevcu. Detinjstvo je provodila u Italiji jer su joj otac i majka, iako su bili u dobrim odnosima, živeli razdvojeno. Slikarstvom se bavila oduvek, završivši škole u Austriji, Srbiji, Nemačkoj.

Prvu samostalnu izložbu je imala u Beogradu, dobivši sve same pohvale. Budući da posao u Srbiji nije mogla da nađe, otišla je u Italiju, a potom u Pariz.

Milena Pavlović Barili "Autoportret sa velom", Milena Pavlović Barili, ulje na platnu, poštanka marka Srbije iz 2009. / Foto: Wikimedia/Unknown author

Godine 1940. potpisala je stalni ugovor sa modnim časopisom Vogue, i za stalno se nastanila u SAD. Sarađivala je i sa listovima Harper's Bazaar i Glamour. Ovde se nije zaustavila, već je po porudžbini radila i portrete poznatih, ujedno i osmišljavajući scenografije za pozorišne predstave. Iste godine je imala i prvu izložbu u Njujorku.

Međutim, u Srbiji je bila kritikovana. Zamerano joj je što u njenim slikama nema patriotizma i da bi trebalo da živi u svojoj domovini. Mileni je bilo žao zbog ovoga, ali je nastavila da radi onako kako je mislila da je ispravno.

Nakon njene smrti, majka Danica je kuću Pavlovića u Požarevcu poklonila državi Srbiji, a u njoj je 1962. godine otvorena Fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili, koja i danas radi. U njenom inventaru se nalazi 894 umetnička rada slikarke, kao i zbirka Bijenala i savremenih autora, i porodični predmeti.

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • друг Чабор

    6. mart 2020 | 15:02

    постоји теорија да ју је највероватије муж убио, пошто га је Милена при повратку кући затекла са својом мајком у љубавном чину....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA