≫ 

Sve ono što smo izgubili živeći u urbanim sredinama: Izložba "Sonar" u Kući legata u Beogradu

Naziv implicira na poniranje u osetljive strukture sveta, gde se umetničko delo ne shvata kao estetički predmet, već kao sredstvo saznanja...

  • 0
Sonar "Sonar", Đorđe Stanojević, pigment i medijum na platnu, 100 x 150cm (2019) / Foto: Promo

Izložba pod nazivom "Sonari", umetnika Đorđa Stanojevića, otvorena je u galeriji Kuće legata u Beogradu (Knez Mihailova 46).

Istraživanje Đorđa Stanojevića se bavi odnosom priroda – umetnost – čovek. U ovom odnosu, umetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čoveka i prirode. Proces nastanka umetničkog dela poistovećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno novi kulturni model.

Serija radova SONAR je nastajala u periodu 2015-2019. godine i predstavlja rezime opita koji je umetnik napravio u prirodi. Nakon četvorogodišnjeg rada, daleko od urbane sredine, sa prirodnim materijalima i uticajem velikih prirodnih sila, nastala je serija radova koja je redukovana u boji i bazira se, pre svega, na praćenju procesa nastanka umetničkog dela. U ovom kontekstu prirodni procesi kreiraju umetničke procese.

Naziv SONAR implicira na poniranje u osetljive strukture sveta, gde se umetničko delo ne shvata kao estetički predmet, već kao sredstvo saznanja. U dijalogu sa prirodom, nastaje sadržaj umetničkog dela. Stiču se ona znanja koje smo izgubili živeći u urbanim sredinama. Ona su skrivena u svim damarima prirode, čiji deo morate biti da bi ste ih dosegnuli. Umetnost, u ovom kontekstu, predstavlja svojevrsnu vizuelnu dokumentaciju na putu prirodnog saznanja.

Postavka je praćena stručnim vođenjem i nizom razgovora o temi koja povezuje ekologiju i umetnost. Projekat je podržan kroz program Kreativna Evropa i Ministarstvo kulture i informisanja.

Izložba je otvorena do 23. marta 2020. godine.

Sonar "Sonar", Đorđe Stanojević, pigment i medijum na platnu, 100 x 150cm (2019) / Foto: Promo

Biografija umetnika

Đorđe Stanojević (1974) je vizuelni umetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija.

Do sada je imao 37 samostalnih i mnoge kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Profesor je na Fakultetu savremenih umetnosti i na Akademiji za umetnost i konzervaciju u Beogradu.

Osnivač je i umetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art, koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA