"Neću ih ostaviti na cedilu": Nemačka ministarka kulture obećala pomoć institucijama tokom epidemije

- Svesna sam da ova situacija predstavlja veliki teret za kulturne i kreativne industrije - rekla je ministarka

  • 0
Nemačka, Drezden, muzej, pljačka Foto: Tanjug/AP

Berlin je od pre dva dana zatvorio sve svoje institucije kulture, a nemačka ministarka kulture Monika Grutes obećala je pomoć za sve kulturne radnike tokom perioda zaštite od epidemije korona virusa, prenosi portal ravnododna.com.

Dok se nacije širom sveta bore protiv širenja korona virusa, i na neki način spremaju za pad, Nemačka već čini dodatni korak: Ministarstvo kulture obećalo je finansijsku pomoć institucijama kulture i kreativcima koji se suočavaju sa neizvesnošću usled pada turizma i ograničavanja masovnih okupljanja i velikih događaja.

- Svesna sam da ova situacija predstavlja veliki teret za kulturne i kreativne industrije i može prouzrokovati velike probleme, posebno manjim ustanovama i nezavisnim umetnicima - rekla je nemačka ministarka kulture Monika Grutes.

Sve institucije kulture biće zatvorene bar do 19.

Još uvek nije precizirano kakav paket podrške će biti pružen, iako je ministarka izjavila da vlada ima na umu "brige" sektora i da će ih uzeti u obzir kada je reč o "pomoći i likvidnosti". Preporučila je da savezna vlada pozove ljude iz umetničkog i kulturnog sektora i razgovara o merama pomoći.

MONIKA GRUTTERS Monika Gruters - Foto: JENS KALAENE/AFP/Profimedia

U međuvremenu, ona je preporučila da institucije kulture otkažu veće događaja i razmotre da li su manji događaji opravdani, gledajući svaki pojedinačno. Takođe je naglasila da vlada prepoznaje da kultura nije samo luksuz za opuštanje u dobrim vremenima i da će kulturni događaji i okupljanja sigurno svima veoma nedostajati.

U Nemačkoj su za sada javni muzeji u Nemačkoj otvoreni, iako su glavni programi otkazani. Ona je upozorila da će se u Nemačkoj možda uvesti i strožije mere - poput onih koje su preduzete u Italiji, Španiji i Austriji, gde su javni muzeji zatvoreni do daljnjeg.

Do sada je u Nemačkoj zabeleženo 1.900 slučajeva zaraženih covid-19 virusom i tri smrtna slučaja. Nemačka kancelarka Angela Merel rekla je da 60 do 70 odsto stanovništva može zaraziti ovim virusom. Ona je na konferenciji za novinare rekla da zatvaranje granica neće sprečiti širenje virusa i isključila je zabranu poseta iz Italije.

- Ovo je test naše solidarnosti, našeg zdravog razuma i brige jednih o drugima - rekla je Merkel.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA