Karavađova slika na predivan način prikazuje zašto imamo izraz "neverni Toma"

Isus Hrist je prikazan bez oreola, kao čovek od krvi i mesa, tako da je njegovo vaskrsnuće još čudesnije

  • 2
Neverovanje svetog Tome "Neverovanje svetog Tome" / Autor: Mikelanđelo Karavađo

U hrišćanskoj umetnosti je još od V veka prikazivana priča iz Biblije iz koje je potekao pojam neverni Toma. Jedna od najpoznatijih slika sa ovom temom je "Neverovanje Svetog Tome", koju je naslikao Mikelanđelo Merizi da Karavađo. Danas, većina kritičara smatra da je originalna slika, koja je sada izložena u galeriji Bildergalerie u Postdamu, naslikana u prvih nekoliko godina XVII veka i da je pripadala važnoj rimskoj zbirci Vinčenca Đustinijanija. Međutim, neki kritičari smatraju da je originalna slika izgubljena.

Slika "Neverovanje Svetog Tome" je bez ikakvog ukrasa ili naznake postavljanja. Ona je napeto koncentrisana, zbijena u čvrstom romaničkom luku formiranom obrisom od četiri figure koje su intimno povezane na tamnoj pozadini. Fokus je na desnoj ruci Svetog Tome, koju drži Isus Hrist i vodi je u ranu. Ruke druga dva apostola su skrivene, iako je njihova radoznalost neprikrivena i jedva da je manje obuzdana od Tomine.

Neverovanje svetog Tome "Neverovanje svetog Tome" / Autor: Mikelanđelo Karavađo

Isus Hrist je prikazan bez oreola, kao čovek od krvi i mesa, tako da je njegovo vaskrsnuće još čudesnije. Njegova telesnost je naglašena i atletski torzo se suprotstavlja Tominoj krupnoj formi, a njegova fizionomija je prefinjenija od fizionomije apostola, piše Artnit.

Ko je bio neverni Toma?

"Neverni Toma" bio je Toma apostol, jedan od dvanaestorice Hristovih učenika i verovesnika hrišćanstva. Atribut neverni stekao je zbog toga što jedini među apostolima nije odmah poverovao u Hristovo vaskrsnuće. U Novom zavetu (Jevanđelje po Jovanu, glava XX) govori se o tome kako je Isus Hristos treći dan po raspeću, dakle u nedelju, ustao iz groba (vaskrsao). Prvo se javio Mariji Magdaleni s porukom da ode braći njegovoj (apostolima) i kaže im da se vraća „Ocu svojemu”, tj. Bogu.

Uveče se pojavio i pred učenicima, dok su sedeli u zatvorenoj prostoriji, i rekao im: „Mir vam.” Potom im je pokazao ruke i rebra svoja, zbog čega su se učenici obradovali videvši Gospoda. U Jevanđelju dalje piše:

„A Toma koji se zove Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bješe ondje s njima kad dođe Isus.

A drugi mu učenici govorahu: vidjesmo Gospoda. A on im reče: dok ne vidim na rukama njegovijem rana od klina, i ne metnem prsta svojega u rane od klina, i ne metnem ruke svoje u rebra njegova, neću vjerovati.

Beli anđeo, manastir Mileševa Beli anđeo, manastir Mileševa / Foto: Snežana Trifunović

I poslije osam dana opet bijahu učenici njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus kad bijahu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: mir vam.

Potom reče Tomi: pruži prst svoj amo i viđi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran.

I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj.

Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.”

Iz tog biblijskog kazivanja potekao je izraz neverni Toma. Zadržao se u jeziku vekovima i danas se, kako je već rečeno, upotrebljava u značenju: „onaj koji u sve sumnja, koji je ispunjen nevericom, koji ništa ne veruje, skeptik”.

Ko je bio Karavađo?

Mikelanđelo Merizi Da Кaravađo je bio italijanski slikar aktivan u Rimu, Napulju, Malti i Siciliji između 1593. i 1610. godine. Smatran je prvim velikanom baroknog slikarstva.

David i Golijat Autor: Karavađo

Njegove slike odlikuje jedan nekompromisan realizam i upotreba izrazitog kontrasta svetlo-tamno (kjaroskura).

Najpoznatija dela su mu "Večera u Emausu", "Judita odrubljuje glavu Holofernu", "Amor Vincit Omni", "Pozivanje svetog Mateja", "David sa Golijatovom glavom", "Polaganje Hrista u grob", "Narcis"...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    21. april 2020 | 14:06

    Redakcijo bravo za predivan članak. HRISTOS VOSKRESE- VAISTINU VOSKRESE. Svima srećan praznik.

  • mama

    21. april 2020 | 23:49

    Danas je mnogo nevernih Toma...kogod je citao Sveto pismo zna ko je neverni Toma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA