≫ 

Umetnost u doba korone: Nataša iz Topole na svom telu pravi remek-dela u izolaciji

Kako zbog vanrednog stanja nema mušterije, Nataši nije preostalo ništa drugo nego da vežba na sebi

  • 0
Body art, oslikavanje tela, slikanje po telu, crtanje Nataša Jokić / Foto: Instagram/makeup_yoursmile

Dani u izolaciji nikome ne padaju lako, svako se sa vanrednom situacijom bori na svoj način, a Nataša Jokić (43) iz Topole, rešila je da dane provodi radeći posao koji je ispunjava i koji voli. Iako mašinac po struci, obradu metala zamenila je četkicom i postala umetnik.

- Biti umetnik inače u ovoj zemlji nije baš unosan posao, a u doba korone još je teže. Mi uglavnom živimo od sezone, koja podrazumeva maj pa do novembra. Od toga se izdržavamo do nove sezone. Obzirom da nemamo mušterije, ostalo je da vežbamo i crtamo po našem licu – face painting ili telu – body art – kaže Nataša Jokić za TopPres i dodaje da je ova umetnost ispunjava, a sve je počelo sasvim slučajno.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Natasa Jokic (@makeup_yoursmile) on

- Od svoje sedamnaeste godine bavim se šminkanjem, kozmetika je bila moja želja još od detinjstva, iako sam po struci mašinski tehničar. Tako sam šminkanje povezala sa face painting-om i na taj način maksimalno ispoljila kreativnost. Moja majka je predavala likovno verovatno sam od nje nasledila talenat za crtanje, a uvek su u kući bile olovke i boje. Jedne večeri, sasvim slučajno u trenutcima kada sam bila tužna stvorila sam prvo remek delo, od tad je sve počelo, a platno je ubrzo zamenilo nečije lice ili telo – rekla je umetnica.

Iako uskraćena za brojne mušterije, Jokićeva je dane u izolaciji iskoristila da vredno vežba i stvara prava remek-dela, a platno je ovog puta lično ona.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Natasa Jokic (@makeup_yoursmile) on

- Motivi koji su mi trenutno zanimljivi nisu namenski, nego kako mi šta ‘legne’. Proleće, priroda, malo motivacije za borbu i koronu koja je ovih dana glavna tema u državi. Uglavnom se trudim da što više detalja crtam da bih se manje bavila kućnim poslovima ipak je ovo posao koji me ispunjava – priča Nataša i objašnjava kako crta ispred ogledala dok njeno lice postaje šarenilo boja.

- Stanem ispred ogledala i skinem neku ideju sa neta ili iz glave i krenem. Nekada nacrt uradim kreonom, a nekada direktno bojim, bukvalno kao slikanje. Boje su na bazi vode, lako se skida sa lica vodom i sapunom. Oslikavanje traje od 15 minuta pa i do nekoliko sati, zavisno od lika. Nadam se da ću se izvežbati i napraviti uspeh na nekom sledećem takmičenju.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Natasa Jokic (@makeup_yoursmile) on

Inače, umetnost oslikavanja lica i tela bila je prisutna još u praistoriji, kada su za vreme obreda ljudi koristili živa platna da bi dočarali iskustva iz prošlosti, životne težnje ili pak motive. Ukrašavanjem tela, oslikavanjem raznih motiva ljudsko telo postaje tzv. živo umetničko delo.

Ovi neverovatni načini ljudskog izraza postoje u dva paralelna sveta. Prvi je svet starih rituala i tradicije, koji je star koliko i čovečanstvo, a drugi je body art kao vrsta savremene umetnosti. Body painting (oslikavanje tela) je jedna od formi body art-a. Najčešće se slika po celoj površini tela. Body painting, koji je ograničen na lice zove se face painting.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Natasa Jokic (@makeup_yoursmile) on

Nataša se face paiting-om bavi od 2015. godine, i kako kaže jedina mana ovakvog umetničkog dela je ograničen rok trajanja – uglavnom dok se ne opere vodom.

Video: Ko bi rekao da se ispod ovakve šminke krije prava lepotica?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA