≫ 

Po majci je bio Nemac, po ocu Italijan, a njegovim delima danas se ponose i Hrvatska, i Srbija

Bio je jedan od najznačajnijih ekspresionista sa ovih prostora

  • 5
Ignjat Job Foto: Wikipedia

Slikar Ignjat Job, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih ekspresionista, rođen je 28. aprila 1895. godine u Dubrovniku. Po majci poreklom iz Nemačke, po ocu iz Italije, bio je kosmopolita katoličke, a zatim pravoslavne veroispovesti.

Bio je član beogradske umetničke grupe Oblik. Boravio je i stvarao u Zagrebu, Rimu, Napulju, Kapriju, Beogradu, Kulini, Supetru na Braču, Splitu, Lumbardi i Komiži.

Ignjat Job Slike Ignjata Joba / Autor: Ignjat Job

Kada su dr Miodragu Kolariću zagrebački kritičari zamerili što je radove Ignjata Joba uvrstio u Pola veka srpskog slikarstva, sa podnaslovom Slikarstvo beogradskog središta, u okviru Pola vijeka jugoslavenskog slikarstva 1900—1950, prikazanog u Modernoj galeriji u Zagrebu i Narodnom muzeju u Beogradu (1953), oglasio se dr Nikola Job, sudija zagrebačkog Okružnog suda.

Ignjat Job Slike Ignjata Joba / Autor: Ignjat Job

On je objasnio da naš stručnjak uopšte nije pogrešio, jer ne samo da stvaralaštvo njegovog brata jeste u beogradskom središtu i obogaćuje srpsko slikarstvo, nego se i sam Ignjat smatrao Srbinom, kao i njihov otac, jedan od vođa Srpske stranke u Dubrovniku, kojoj su pristupili i drugi članovi porodice Job. U poštovanje tradicije uverava i tragična činjenica da je njihov stariji brat slikar Cvijetan, Ignjatov uzor, poginuo kao dobrovoljac srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Ipak, njegovom umetnošću s pravom se ponose i Hrvatska, i Srbija. 

Ignjata Joba za srpsku umetnost vezuje i boravak u Srbiji, zatim redovno učešće na prestižnim smotrama u Beogradu i posle povratka u Hrvatsku. Nije nebitno ni to što je prve slikarske pouke dobio od Marka Murata, jednog od osnivača Društva srpskih umetnika Lada (1904), kojem se srbovonje u Dubrovniku ne prašta kod mnogih.

Ignjat Job Slike Ignjata Joba / Autor: Ignjat Job

Da bi se oženio Viktorijom Oršić, poreklom iz Rumunije, prešao je u pravoslavlje 1919. godine. Sa drugom suprugom Živkom Cvetković, studentkinjom filozofije, organizatorom levičarskog pokreta na Beogradskom univerzitetu i ubrzo učiteljicom, venčao se, 1923, u crkvi sv. Save u Beogradu. Rano preminulom i neprežaljenom sinu dao je ime svog kuma Rastka Petrovića, književnika i likovnog kritičara.

Ignjat Job Slike Ignjata Joba / Autor: Ignjat Job

Njegova dela (kojih ima oko 250) uključivana su u antologijske preglede srpske, hrvatske i jugoslovenske umetnosti, a najznačajnija čuvaju i naš Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Ignjat Job Foto: Wikipedia/Sadko

Umro je u Zagrebu u 41. godini.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    28. april 2020 | 10:09

    Što je problem? Kao i Nikola Tesla! Ni prvi ni zadnji koji je bio vezan za obe države!

  • Boža zemunac

    28. april 2020 | 18:32

    Bravo redakcijo na izvanrednom tekstu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA