O poreklu i postojbini Nemanjića: Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" u Istorijskom muzeju Srbije

U istom trenutku u galeriji ne sme da boravi više od 30 osoba, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme i održavanje fizičke distance

  • 0
Zgrada Ministarstvo kulture Istorijski muzej Srbije / Printskrin: Google Street View

Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" će biti otvorena za posetioce od 7. maja u Istorijskom muzeju Srbije.

Iz muzeja poručuju da je predviđeno da u istom trenutku u galeriji ne boravi više od 30 osoba, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme (maske i rukavice) i održavanje fizičke distance.

Izložba je posvećena najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjića i realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a uz podršku kompanije DDOR osiguranja.

"Kraljevi i svetitelji srpski", autorke Vanje Vuksan, rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada i nastoji da, prema njenim rečima, prikaže značaj dinastije Nemanjić za nastanak, razvoj i harmoničnu usklađenost srpske države i crkve, kao i važnost kulta "stare srpske države", oličenog u ovoj slavnoj svetorodnoj vladarskoj porodici.

Izložba je sačinjena od 12 tematskih celina koje opisuju prve dinastije prednemanjićkog doba, poreklo i postojbinu dinastije Nemanjića, simbolički i titularni karakter imena Stefan i Uroš, značaj patrona Svetog Stefana Prvomučenika za dinastiju, vladarske insignije Nemanjića, njihova stolna mesta...

Izložba obuhvata brojne originalne predmete (nakit, oružje, vladarski novac i rukopise), kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija, koje prikazuju bogatstvo i raznolikost sačuvanog materijalnog nasleđa države Stefana Nemanje i naslednika u toku dva veka vlasti.

Stefan Nemanja, Sveti Simeon Stefan Nemanja - Sveti Simeon / Foto: Wikimedia/Unknown Serbian painter

Posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide i izuzetno vredne predmete: jedan od najznačajnijih predmeta u Istorijskom muzeju Srbije - pečatnjak kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenica, parapetnu ploču iz Deževe, deo zbirke Muzeja "Ras" u Novom Pazaru, kao i prvu Dečansku hrisovulju, osnivačku povelju manastira Dečani iz 1330, koja se čuva u Arhivu Srbije, te kivot kralja Stefana Dečanskog iz Muzeja SPC.

Izložba će biti otvorena do 20. novembra tekuće godine, a radno vreme galerije je od ponedeljka do petka od 12 do 16 časova.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA