≫ 

Protiv povratka "u normalu": Umetnici pozivaju na korenite promene načina života

"Konzumerizam nas je doveo do poricanja samog života… Zagađenje, globalno zagrevanje i uništavanje prirode vode svet ka prelomnoj tački..."

  • 0
Monika Beluči, Robert De Niro, Kejt Blanšet Foto: Guliver/Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for CTMG, Inc. and MGM Studios, Tanjug/AP

Više od 200 umetnika i naučnika iz celog sveta usprotivilo se ''povratku u normalu'' nakon pandemije korona virusa, uz apel političarima i građanima na korenite promene načina života i duboko preispitivanje ciljeva, vrednosti i privrede.

U članku koji objavljuje pariski "Mond", oni navode da je pandemija jedna ''tragedija", ali i da se zbog ove krize treba "suočiti sa suštinskim pitanjima".

- Vraćanje u normalu se čini nezamislivim - piše u apelu koji su inicirali francuska glumica Žilijet Binoš i francuski astrofizičar Orelijan Baro.

- Problem je sistemski - ocenjuju potpisnici apela, među kojima su Robert de Niro, Džejn Fonda, Kejt Blanšet, Monika Beluči, Madona, Piter Bruk i brojni eminentni umetnici i naučnici iz celog sveta.

- Trenutna ekološka katastrofa deo je ''metakrize'', jer konzumerizam nas je doveo do poricanja samog života… Zagađenje, globalno zagrevanje i uništavanje prirode vode svet ka prelomnoj tački - navodi se u članku.

Oni su pozvali lidere i građane da prekinu sa neodrživom logikom koja i dalje vlada, da konačno rade na dubokom preispitivanju ciljeva, vrednosti i privrede.

- Radikalna transformacija je neophodna na svim nivoima, ali ona se neće dogoditi bez masovne i odlučne posvećenosti, jer je reč o opstanku, kao i o dostojanstvu i doslednosti - zaključuje se u ovom apelu.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA