• 0
 ≫ 

19.000 ukradenih artefakata, među njima retke kovanice, fosili, umetnička dela i antikviteti

 ≫ 

Akcija, u kojoj su traženi artefakti opljačkani iz ratom pogođenih zemalja ili ukradeni iz muzeja i sa arheoloških nalazišta, obuhvatila je više od 100 zemalja

  • 0
Anglosaksonci, Engleska istorija, Britanska istorija

Anglosaksonski šlem pronađen 1939. u jednoj grobnici u mestu Saton Hu. Datiran je na prvu polovinu 7. veka, a čuva se u Britanskom muzeju u Londonu. Foto: Wikimedia Commons/British Museum/Joyofmuseums

U međunarodnoj operaciji za borbu protiv nelegalne trgovine umetničkim predmetima, pronađeno je više od 19.000 ukradenih artefakata, među kojima su retke kovanice, fosili, umetnička dela i antikviteti, prenosi Si-En-En.

Koordinisana akcija uključivala je 300 odvojenih istraga i rezultirala 101 hapšenjem, navodi se u saopštenju za javnost koje su objavili Interpol, Europol i Svetska carinska organizacija, koji su zajedno vodili operaciju.

Akcija, u kojoj su traženi artefakti opljačkani iz ratom pogođenih zemalja ili ukradeni iz muzeja i sa arheoloških nalazišta, obuhvatila je više od 100 zemalja.

Interpol

Foto: AP/Tanjug, interpol.int

Zaplene su vršile policijske i carinske vlasti širom sveta, među kojima su bili i zvaničnici Avganistana, koji su pronašli 971 umetnički predmet, spreman da krene sa kabulskog međunarodnog aerodroma "Hamid Karzai".

Slična zaplena izvršena je na madridskom aerodromu Barahas, gde su pronađene zlatne figurice, drevni dragulji i veoma retka zlatna maska.

Policijske snage u Argentini i Letoniji u međuvremenu su zaplenile 2.500 i 1.375 istorijskih kovanica.

Atina 2 i Pandora 4

 

Pronađeni su i keramika, antičko oružje i slike, a u operaciji je zaplenjeno i više od 100 detektora metala koji su koristili "lovci na blago".

Zaplene su izvršene u okviru globalne operacije "Athena II", koja se odvijala uporedo sa evropskom istragom "Pandora IV". Obe su završene u jesen 2019. godine, iako su detalji objavljeni tek ove nedelje "iz operativnih razloga".

Video: Ovako je ukradena Van Gogova slika: Na najjednostavniji način lopov je došao do jedinstvenog dela

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA