• 0

Posledice korona virusa po kulturu: Otvoren poziv za program "Umetnost i uslovi post-pandemije"

"Usred straha od drugih, patnje i gubitka života, pandemija nas je naterala da zastanemo i preispitamo svoje mesto u svetu i naš odnos prema drugim ljudskim bićima i vrstama..."

  • 0
Umetnost, slikarstvo, slika, boje, šarenilo

Foto: Pixabay

Poziv za jednomesečni onlajn program Umetnost i uslovi post-pandemije, koji će biti održan od 15. jula do 15. avgusta u organizaciji "Šta kustosiranje može/treba da bude?" (WCSCD), otvoren je 15. maja, a svi zainteresovani mogu se prijaviti do 15. juna.

Kako je objasnila organizatorka programa Biljana Ćirić, fokus će biti period post-pandemije sa ciljem da se izazove promišljanje, refleksija i solidarnost, ali i da to vreme posluži kao kolektivna pribeleška naše nove stvarnosti.

- Kroz seriju radionica, kustoski program otvoriće diskusiju o tome kako će posledice pandemije uticati na posao umetnika i kustosa. Koje su to ključne promene koje su nam potrebne, a koje bismo u ovom trenutku mogli da iniciramo? Nadamo se da ćemo steći neka domorodačka znanja, znanja od malih institucija različitih vrsta i percepcije koji se tiču brige i načina da ostanemo povezani kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, i tako naći praznine iz kojih mogu nastati nove veze i odnosi - kaže Ćirićeva.

Jedna od tema biće i novonastali uslovi rada, ali i međuljudski odnosi.

- Dok ekonomski pritisak prisiljava nacionalne države da ponovo otvore svoje granice, želeli bismo da postavimo goruća pitanja koja se tiču načina rada u sferi umetnosti, koja je pod jakim uticajem neoliberalnih mehanizama. Usred straha od drugih, patnje i gubitka života, pandemija nas je naterala da zastanemo i preispitamo svoje mesto u svetu i naš odnos prema drugim ljudskim bićima i vrstama - rekla je organizatorka.

Ona dodaje da se nadaju da će pokrenuti niz radionica o tome kako olakšati različite načine rada u sferi umetnosti sa individualnih stanovišta, ali i iz osećaja pripadnosti zajednici.

U toku trajanja programa razmotriće se i postojeći načini rada za koje je karakteristična agilnost i otpornost.

Radi se o slučaju malih organizacija vizuelne umetnosti širom planete i načinu na koje su razvile metodologije, koje su omogućile nastavak rada pod neoliberalnim ekonomskim režimom.

Umetnost, slikarstvo, slika, boje, šarenilo

Foto: Pixabay

Drugi slučaj su umetnici koji su razvili i održali praksu bez vraćanja visokoj produkcijskoj vrednosti.

- Ovo je dobar trenutak da se istraže nekonvencionalna mesta i infrastruktura koja postoji i kako se može aktivirati u pogledu umetnosti, od plaža i šuma do biblioteka i škola - ističe Ćirićeva.

Moguće su prijave iz celog sveta, a mentori programa su Marija Lind, Nataša Petresin Baćelez i Biljana Ćirić.

Online sesije održavaće se preko Zooma i zahtevaće pripremu koje podrazumevaju čitanje i različite forme kako fizičkih, tako i konceptualnih vežbi, a svake nedelje biće održano približno tri sesije u trajanju od po dva sata.

Video: Od pevanja do plakanja: Policijski čas je ukinut, a oni su sa nama razgovarali u četiri zida

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima