≫ 

Posledice korona virusa po kulturu: Otvoren poziv za program "Umetnost i uslovi post-pandemije"

"Usred straha od drugih, patnje i gubitka života, pandemija nas je naterala da zastanemo i preispitamo svoje mesto u svetu i naš odnos prema drugim ljudskim bićima i vrstama..."

  • 0
Umetnost, slikarstvo, slika, boje, šarenilo Foto: Pixabay

Poziv za jednomesečni onlajn program Umetnost i uslovi post-pandemije, koji će biti održan od 15. jula do 15. avgusta u organizaciji "Šta kustosiranje može/treba da bude?" (WCSCD), otvoren je 15. maja, a svi zainteresovani mogu se prijaviti do 15. juna.

Kako je objasnila organizatorka programa Biljana Ćirić, fokus će biti period post-pandemije sa ciljem da se izazove promišljanje, refleksija i solidarnost, ali i da to vreme posluži kao kolektivna pribeleška naše nove stvarnosti.

- Kroz seriju radionica, kustoski program otvoriće diskusiju o tome kako će posledice pandemije uticati na posao umetnika i kustosa. Koje su to ključne promene koje su nam potrebne, a koje bismo u ovom trenutku mogli da iniciramo? Nadamo se da ćemo steći neka domorodačka znanja, znanja od malih institucija različitih vrsta i percepcije koji se tiču brige i načina da ostanemo povezani kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, i tako naći praznine iz kojih mogu nastati nove veze i odnosi - kaže Ćirićeva.

Jedna od tema biće i novonastali uslovi rada, ali i međuljudski odnosi.

- Dok ekonomski pritisak prisiljava nacionalne države da ponovo otvore svoje granice, želeli bismo da postavimo goruća pitanja koja se tiču načina rada u sferi umetnosti, koja je pod jakim uticajem neoliberalnih mehanizama. Usred straha od drugih, patnje i gubitka života, pandemija nas je naterala da zastanemo i preispitamo svoje mesto u svetu i naš odnos prema drugim ljudskim bićima i vrstama - rekla je organizatorka.

Ona dodaje da se nadaju da će pokrenuti niz radionica o tome kako olakšati različite načine rada u sferi umetnosti sa individualnih stanovišta, ali i iz osećaja pripadnosti zajednici.

U toku trajanja programa razmotriće se i postojeći načini rada za koje je karakteristična agilnost i otpornost.

Radi se o slučaju malih organizacija vizuelne umetnosti širom planete i načinu na koje su razvile metodologije, koje su omogućile nastavak rada pod neoliberalnim ekonomskim režimom.

Umetnost, slikarstvo, slika, boje, šarenilo Foto: Pixabay

Drugi slučaj su umetnici koji su razvili i održali praksu bez vraćanja visokoj produkcijskoj vrednosti.

- Ovo je dobar trenutak da se istraže nekonvencionalna mesta i infrastruktura koja postoji i kako se može aktivirati u pogledu umetnosti, od plaža i šuma do biblioteka i škola - ističe Ćirićeva.

Moguće su prijave iz celog sveta, a mentori programa su Marija Lind, Nataša Petresin Baćelez i Biljana Ćirić.

Online sesije održavaće se preko Zooma i zahtevaće pripremu koje podrazumevaju čitanje i različite forme kako fizičkih, tako i konceptualnih vežbi, a svake nedelje biće održano približno tri sesije u trajanju od po dva sata.

Video: Od pevanja do plakanja: Policijski čas je ukinut, a oni su sa nama razgovarali u četiri zida

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA