• 0

Misteriozni put kočija od ružinog drveta, koje su pripadale kralju Milanu Obrenoviću

Kočije su do šezdesetih godina, prošlog veka, bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu

  • 0
Jagodina, Muzej vostanih figura, kocije

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, uz figure oko 30 poznatih ličnosti iz svea nauke, politike, književnosti, filma, crkve, sporta... nalaze se i kočije zatvorenog tipa iz 19.veka, za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića.

Stare su više od 150 godina, izgrađene od ružinog i trešnjevog drveta, veoma su dobro očuvane i u voznom stanju, za dva konja, vlasništvo su srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine.

Prilikom konzervatorskih radova, na kočijam je postavljen samo novi tapacirung, ostalo je sve original, izjavili su Tanjugu zaposleni u muzeju.

U Odeljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca u Jagodini, rečeno je Tanjugu, da se radi o "luksuznom fijakeru, tzv. intov, proizvedenom u Parizu (Francuska), na čijim se vratima nalazi grb kralja Milana, koga je neko premazao katranom.

Grb, čije su tragove prvi otkrili stručnjaci Istorijskog muzeja u Beogradu, i zapis u velikom trebniku manastira, na unutrašnjim koricama, "kočije kralja Milana, zapisa Gerasim", potvrda su, da su kočije zaista pripadale kralju Milanu, istakli su stručnjaci Zavoda.

Kočije su do šezdesetih godina, prošlog veka, bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu.

Pretostavka je da su darovane Jošanici, čiju je obnovu kralj Milan izdašno pomagao, ističu u Zavodu i dodaju da se sa sigurnošću može tvrditi da je to "jedini prevozni luksuzni objekat te vrste iz druge polovine 19.veka, koji je sačuvan u Srbiji".

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, jedinom u Srbiji, kakva sudbina, nema voštane figure kralja Milana a imaju njegove kočije.

Video: Tramp i Putin uteruju strah u kosti koliko su ih odvratno izlili u vosku

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima