≫ 

Van Gog i Gogen zajedno su posećivali javne kuće: Pismo koje otkriva detalje prodato za 210.000 evra

"Sa Gogenom, krv i seks prelaze svaku granicu"

  • 1
Vincent van Gogh Van Gog, autoportret / Foto: Wikimedia, Profimedia/AFP

Jedno poznato pismo koje su Vinsent van Gog i Pol Gogen zajedno potpisali, a u njemu čak iznosili detalje posete jednoj javnoj kući, prodato je na aukciji juče za 210.000 evra.

Upućeno slikaru Emilu Berardu, još jednoj važnoj figuri postimpresionizma, pismo se sastoji od četiri stranice koje su svojeručno ispunila oba umetnika. Napisano je 1888. godine, nedugo nakon što je Van Gog naslikao neka od svojih najboljih dela poput "Spavaća soba", "Vinsentova stolica" i seriju "Suncokreta".

Van Gog, pismo, Pol Gogen Pismo je prodato za 210.000 evra / Foto: Profimedia/AFP

Na početku pisma Van Gog opisuje Gogena, koga je sreo u Francuskoj te godine, kao "nerazmaženo stvorenje sa instinktom divlje zveri".

- Sa Gogenom, krv i seks prelaze svaku granicu - napisao je on.

Njihove posete javnim kućama su, ne treba zaboraviti, pre svega imale umetničku funkciju.

- Nekoliko puta smo posetili bordele i verovatno je da ćemo tamo često ići da radimo. Gogen je započeo platno iste noći kada sam i ja slikao svoje, sa likovima viđenim u bordelu. Obećavam ti - biće to prelepa stvar - napisao je Holanđanin.

Van Gog takođe je pisao o svojoj nameri da osnuje novo udruženje umetnika, kao i o studijama koje je razmenjivao sa Bernardom. Gogen se uključio u pismo na trećoj i četvrtoj strani.

- Ne slušaj Vinsenta, kao što znaš, on je sklon tome da se drugima divi i dodvorava - dodao je Gogen.

Van Gogovo uvo

Holandski slikar tokom života često je posećivao javne kuće, a u jednoj je i, u čuvenoj sceni istorije umetnosti, odsekao sebi uvo. Taj čin samopovređivanja okončao je njegovo prijateljstvo sa Gogenom. Prostitutke su neretko bile Van Gogovi modeli.

Do naših dana sačuvano je preko 900 Van Gogovih pisama, od kojih je većina bila upućena njegovom bratu Teu. Istoričari umetnosti koristili su ovu korespodenciju da nauče više o mučnom životu čuvenog umetnika, liji su lični i finansijski problemi neretko uticali na njegovo stvaralaštvo.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    17. jun 2020 | 15:04

    Nikada mi nece biti jasno zasto izopacenost ima cenu i da toliko privlaci ljude .🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA