• 0

Izložba slika Miloša Bajića u Galeriji "Rima" u Kragujevcu

Izložba izdvaja jednu liniju apstrakcije koja se razvijala između sredine pedesetih i početka šezdesetih godina XX veka...

  • 0
Darko Bajić, linija života, film

Miloš i Darko Bajić / Foto: Privatna arhiva

Izložba slika istaknutog umetnika i profesora Miloša Bajića (1915-1995) biće otvorena u četvrtak, 25. juna, u Galeriji Rima u Kragujevcu.

Iz Bajićevog idejno i stilski složenog i razgranatog opusa, izložba u kragujevačkoj galeriji izdvaja jednu liniju apstrakcije koja se razvijala između sredine pedesetih i početka šezdesetih godina XX veka.

Miloš Bajić

"Barutana Balkana", ulje na platnu, Miloš Bajić / Foto: Wikipedia/Kadelburg

Vreme kada je Miloš Bajić bio član Decembarske grupe (1955-1960) obeležilo je njegove rane prodore u područje apstrakcije, u čemu je prednjačio na ovdašnjoj likovnoj sceni.

Dok su se njegove kolege slikari postepeno odvajali od prizora, oprezno apstrahujući forme, Miloš Bajić se u svojim radovima sasvim oslobodio predmetnog sveta i prepustio autonomnoj unutrašnjoj stvarnosti slike.

Svojim talentom, stvaralačkim temperamentom i poznavanjem zbivanja na savremenoj međunarodnoj sceni - Bajić je uspeo da slikama iz ovog perioda načini korak dalje unutar ovdašnje umetničke sredine i samostalno, sopstvenim likovnim istraživanjima, uspostavi veze sa aktuelnim evropskim tendencijama u slikarstvu.

Miloš Bajić

"Akt u zelenom", kombinovana tehnika, Miloš Bajić / Foto: Wikipedia/Kadelburg

Organizovana u saradnji sa umetnikovim sinom Darkom Bajićem i ćerkom Jesenkom Bajić, izložba pruža pregled razvoja Bajićevog apstraktnog izraza između 1955 i 1962. godine: od asocijativnog predela iz sredine pedesetih, preko napuštanja predmetnosti u slikama umereno geometrizovanih struktura iz druge polovine šeste decenije do uvođenja elemenata akcionog slikarstva u radovima s početka sedme decenije.

Izložba Bajićevih slika će biti otvorena do 25. jula 2020. godine.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima