≫ 

Objekti vajani svetlom i demistifikacija pozicije umetnika: Izložba "Master State" u Domu omladine

"Radovi odabrani za izlaganje su zrele, zaokružene celine, autonomni iskazi koji se u širem, generacijskom sazvučju tematski dopunjuju ili makar stimulišu mnogobrojne dijaloške verzije čitanja..."

  • 0
Izložba Master State, Dom omladine Beograda Foto: Promo

"Master State", izložba radova Katarine Jovanović Alfe i Senke Trivunac, biće otvorena 21. jula u Galeriji Doma omladine Beograda.

Ovo je izložba koja predstavlja radove dve sveže diplomirane umetnice vajarskog smera Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koje su studirale i završile zajedno, u istoj klasi profesora Mrđana Bajića (po Bolonji, dva sveža Mastera).

Izložba Master State, Dom omladine Beograda Rad Senke Trivunac / Foto: Promo

- Izložba predstavlja samo stanje, presek, trenutnu situaciju i domet mladih autorki u fragilnom, prelomnom trenutku izvlačenja iz formativne košuljice obrazovnog procesa. Iako su studirale paralelno to se u njihovom umetničkom ’govoru’ ne oseća, njihovi pristupi su formalno i konceptualno različiti - kaže kustos izložbe Marija Radoš i dodaje:

- Dok Senka objekte vaja svetlom i uvodi ih i aranžira u „prostorne kadrove“ dotle se Katarina otvara i prema drugim medijima: performativne akcije, intervencije i video, sa željom da demistifikuje poziciju umetnika i ispita mogućnosti prenošenja poruke i potpunog otvaranja ka najširoj publici.

Angažovanost kreće od razumevanja i želje za komunikacijom, a kulturno bogatstvo od negovanog diverziteta, čiji delić je ovaj aranžman različitih pristupa Master stanja. Radovi odabrani za izlaganje u Galeriji Doma omladine su zrele, zaokružene celine, autonomni iskazi koji se u širem, generacijskom sazvučju tematski dopunjuju ili makar stimulišu mnogobrojne dijaloške verzije čitanja - ističe Radoš.

Katarina Jovanović Alfa je rođena 1995. u Beogradu, Srbija. Diplomirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2020, u klasi profesora Mrđana Bajića. Godine 2016. dobila je nagradu za kolekciju FLU. Dobitnica je i nagrade za rad u kamenu, 2017. godine.

Senka Trivunac je rođena 1984. u Beogradu. Godine 2004. je diplomirala Fakultet primenjenih umetnosti u Atini, Odsek fotografija. Godine 2012. upisala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i diplomirala 2020. u klasi profesora Mrđana Bajića.

Izložba Master State, Dom omladine Beograda Rad Katarine Jovanović Alfe / Foto: Promo

Radno vreme Galerije Doma omladine Beograda: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

U skladu sa novim merama donetim od strane nadležnih organa sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, Dom omladine Beograda privremeno je odložio održavanje svih programa. Galerija DOB ostaje otvorena za publiku, ali isključivo za pojedinačne posete. Otvaranja izložbi neće biti organizovana u narednom periodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA