Otvoren konkurs umetnicima za posetu Nemačkoj i Mađarskoj

Odabranom rezidentu obezbeđeni su troškovi puta, smeštaj, troškovi materijala za izradu umetničkog dela, promocija rezidencije i naknada za rad i putne troškove

  • 0
Novi Sad Novi Sad / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Projekat "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", u okviru rezidencijalnog programa "Umetnik u gostima" (Plants AiR) organizuje konkurs za umetničke posete Mađarskoj i Nemačkoj.

Vizuelni umetnici imaće prilike da u toku jeseni borave mesec dana u Regenzburgu, u Nemačkoj, gde će stvarati na temu nasleđa tog grada i njegovog značenja u svetlu sadašnjosti i budućnosti.

Pod sloganom "Nasleđe - danas/sutra", istražuje se bogata istorija organizacije "UNESCO World Heritage City of Regensburg", a intervencije mladih umetnika i umetnica funkcionisale bi po principu privremenih, in-situ doprinosa i izveštavanja na javnim mestima, pre svega u urbanim delovima grada ili na obali Dunava.

Odabranom rezidentu obezbeđeni su troškovi puta, smeštaj, troškovi materijala za izradu umetničkog dela, promocija rezidencije i naknada za rad i putne troškove.

Takođe, udruženje "Donumenta" omogućava i pristup arhivskoj građi i svojoj interdisciplinarnoj mreži.

Otvoren je i konkurs koji književnicima pruža priliku da stvaraju u Pečuju, u Mađarskoj.

Mladi umetnici će pisati u okviru određenog koncepta i na zadate teme, u dogovoru sa organizacijom-domaćinom.

Dokumentacija koja je potrebna za konkurisanje za odlazak u Regenzburg, dostupna je na sajtu NoviSad 2021, kao i svi detalji i kriterijumi konkursa za odlazak u Pečuj.

Rok za prijavu za oba poziva je najkasnije do 15. avgusta u ponoć.

Cilj programa "Umetnik u gostima", koji se realizuje u okviru projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", jeste internacionalizacija lokalne umetničke scene i edukacija i umrežavanje lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama.

Kroz ovaj program podržavaju se novosadski umetnici u realizaciji odlazećih rezidencija, ali se i stranim umetnicima omogućava da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA