≫ 

Pronađen rimski spomenik star 19 vekova i težak pola tone, koji je ukraden u Vinči

On je nestao pre pet dana

  • 11
Vinča, nestao rimski spomenik Ukradeni rimski spomenik / Foto: narodnimuzej.rs

Policija je pronašla rimski nadgrobni spomenik star 19 vekova i težak pola tone koji se nalazio u Vinči, koji je ukraden samo 24 sata nakon što je otkriven.

Podsetimo, spomenik je ukraden u subotu, pre nego što su arheolozi stigli da obave sve potrebne analize.

Da li je čovek kome je spomenik posvećen bio pripadnik visokog staleža, vojskovođa, a možda i sam rimski car, arheolozi nisu stigli da utvrde. Sačuvano stopalo i latinski natpis u 15 redova nastali su pre čak 19 vekova, zbog čega je vrednost ovog spomenika neprocenjiva.

Nju naglašava i činjenica da je spomenik pronađen na svom originalnom mestu, na prostoru antičkog Singidunuma. To ga čini izuzetnim istorijskim i kulturološkim dokumetnom, koji svedoči o tome koliko dugo Beograd postoji i koliko je to nejda bio važan vojnički centar.

- Krađa rimskog spomenika koja je usledila samo dan nakon slučajnog otkrića uz put kod Deponije Vinča, uzbunila je stručnu i širu javnost. Činjenicom da se krađa dogodila neposredno posle uvida i dokumentovanja stručnjaka iz Narodnog muzeja, a uoči realizacije preuzimanja i transporta sa mesta nalaza, svedoci smo delovanja, na žalost dobro organizovanih kriminalnih aktivnosti usmerenih na krađu arheoloških nalaza - rekli su za Telegraf.rs iz Narodnog muzeja Srbije.

Oni su naglasili da je u pitanju vrlo dobro organizovan kriminal.

- Ovim želimo da ukažemo na rasporostranjenost kriminala slične vrste, uzrokovanog divljim kopanjem i ilegalnim izvozom arheološkog materijala. Značajno je podsetiti da artefakti pronađeni u zemlji ili vodi na teritoriji Srbije pripadaju Republici Srbiji.

Trg Republike, Beograd Narodni muzej / Foto: Nikola Tomić

- Naša zemlja je bogata tragovima brojnih kultura koje su vekovima i milenijumima naseljavale ovaj prostor. Upravo na osnovu njih stičemo saznanja o životu i prošlosti na našim prostorima i u tome je njihov najveći značaj - dodali su oni.

Najveći broj antičkih spomenika su u naše muzeje dospeli kao slučajni pronalasci građana. Decenijama su stanovnici Srbije predavali ustanovama kulture slučajne iskopine i tako postajali i sami čuvari nacionalne istorije. Međutim, to se nažaslost sve ređe dešava i nalazi sve češće ilegalnim putevima odlaze u inostrane kolekcije i muzeje.

Podsetimo, budući da su ovi arheološki predmeti pronađeni na teritoriji Republike Srbije, oni joj po zakonu pripadaju, te je svaka preprodaja je krivično delo. Slučaju ovog rimskog spomenika, njegov nestanak se kvalifikuje kao teška krađa.

Video: Crvenokosa boginja u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    23. jul 2020 | 15:53

    Где је пронађен, ко га је однео, како га је однео ... ?

  • 534

    23. jul 2020 | 17:01

    Taj spomenik uopšte nije ni bio ukraden. Da jeste logično bi bilo da se napiše i ko ga je ukrao i gde je pronadjen. Pošto ga očigledno niko nije ukrao a nije nigde pronadjen, to znači da je sve vreme bio na svom mestu.

  • Гаргамел

    23. jul 2020 | 15:54

    Тако је и онај лик , чамац из Мораве однео кући а кад му је полиција дошла у двориште он рекао да је чамац донео да би га сачувао од лопова.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA