Ovako izgleda pečat kneza Lazara: Bivolji rogovi i ćirilični natpis svedoče o snazi srpske kneževine

"Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje"

  • 7
Pecat kneza Lazara Pečat kneza Lazara / Foto: RINA

Planina Rudnik krije brojne istorijske tajne koje tek poslednjih godina otkrivaju arheolozi Filozofskog fakulteta i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Jedno od najznačajnijih otkrića je pečat kneza Lazara pronađen pre pet godina na lokalitetu Drenje, u dvorištu domaćinstva Sloboda Markovića.

- To je jedinstven nalaz, metalna pločica na kojoj je ugraviran šlem ukrašen bivoljim rogovima i natpis „gospodin Lazar knez sve srpske zemlje“. Pečat je urezan „ u negativu“ kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu i vosku. Sve ukazuje da je taj pečat nosio u ranoj fazi svoje vladavine - kaže za RINU Ana Cicović arheolog i kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Pecat kneza Lazara Ana Cicović / Foto: RINA

Otkriće ovog pečata, ali brojnih drugih predmeta iz srednjeg veka samo dodatno dokazuje da je Rudnik bio centar tadašnjeg života, a svoje rezidencije na ovoj planini imala je najviđenija vlastela. Lazarov pečat pronađen je u otpadnoj jami, kao da ga je neko bacio u poslednjem trenutku kako bi sprečio da vladarska oznaka bude pronađena i zloupotrebljena.

- To je izuzetan istorijski nalaz i nešto najvrednije što smo tokom naših istraživanja pronašli. Zbog velike važnosti pečat kneza Lazara pre dve godine prenet je u Narodni muzej u Beogradu, kako bi bio dostupan većem broju posetilaca - rekla je Cicović.

Tokom arheoloških istraživanja pronađeni su i metalni novčići sa likovima raznih evropskih vladara. Za vreme vladavine kralja Dragutina, na Rudniku se nalazila čak i kovnica novca. Dinar kralja Dragutina bio je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    17. avgust 2020 | 16:58

    Koliko je jaka svedoci da je i tolika sila Turska morala da nadje izdajnike 1389 te da bi nas pobedil. Inace bi palo toliko jako tursko carstvo. Xaxaxa,a inace ko malo bolje poznaje istoriju zna da je Tursko carstvo palo zbog srpske pi×ke,a inace ni sama Turska u nekoliko navrata nije mogla da nas pobedi sve dok nisu nasli ljude koji ce da izdaju.

  • Kujtim

    17. avgust 2020 | 13:06

    To koliko je jaka bila videlo se 1389.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA