≫ 

Otvaranje izložbe Brankice Žilović Šoven u galeriji "Novembar"

Kroz različitu upotrebu tekstila umetnica istražuje lično i kolektivno sećanje

  • 0
Brankica Žilović Chauvain Brankica Žilović Chauvain - sa postavke izložbe u galeriji Novembar / Foto: Marijana Janković

Izložbom “Polja sećanja” galerija Novembar predstavlja beogradskoj publici najnovije odabrane radove umetnice Brankice Žilović Šoven.

Brankica već dugi niz godina živi, stvara i predaje u Parizu, a poslednjih sedamnaest godina učestvovala je u brojnim međunarodnim umetničkim i edukativnim projektima, a svoje radove izlagala je u muzejima i galerijama širom sveta – od Francuske, Italije i Nemačke do SAD-a, Kine i Senegala.

Brankica Žilović Chauvain Brankica Žilović Chauvain, “Beautiful Driftings, vuna na platnu / Foto: Marijana Janković

Posle završenog Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu nastavila je školovanje na École Nationale Superieure Des Beaux Arts u Parizu, gde i danas živi i radi. Trenutno predaje na dve visokoškolske ustanove u Parizu: Univerzitetu Parsons i Institutu primenjenih umetnosti LISSA kao i na École Nationale Superieure Des Beaux Arts u Anžeu.

Tokom svoje umetničke karijere uvek je istraživala različite materijale i eksperimentisala u različitim medijma, ali ono što u velikoj meri obeležava njen dosadašnji rad je upravo specifično korišćenje tekstila koje publika ima prilike da vidi na ovoj izložbi.

Predstavljeni radovi na izložbi “Polja sećanja” se formalno fokusiraju na istraživanje izražajnih mogućnosti tekstila u kombinaciji ili čak u kontrastu sa drugim, tvrđim materijalima, dok se sadržinski bave istraživanjem kolektivnog i ličnog sećanja, kao i procesima pamćenja. Koristeći se simbolima i elementima iz lične istorije, Brankica postavlja univerzalna pitanja koja umetnost neprestano istražuje – ko smo, odakle dolazimo i kuda idemo?

Otvaranje izložbe zakazano je u četvrtak od 19 do 21 časova uz poštovanje svih propisanih bezbednosnih mera. Galerija Novembar kao organizator napominje da je nošenje zaštitne maske prilikom posete galerijskog prostora obavezno kao i poštovanje preporučene distance.

Izložba će za posete biti otvorena do 20. oktobra u regularnom radnom vremenu galerije.

Video: Nakon 50 godina skulptura 12 x Solženjicin ponovo u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA