≫ 

Organizovao je muzička druženja u svom stanu u Beogradu: Izložba gramofonskih ploča Pavla Beljanskog

Spomen-zbirka ovom postavkom prvi put prikazuje zbirku gramofonskih ploča u celini, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici

  • 0
Pavle Beljanski, kolekcija gramofonske ploče Foto: Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Izložba Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog biće otvorena danas, 11. septembra u 20h u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Svedočanstva o životu i ličnosti diplomate Pavla Beljanskog, pored kolekcije umetničkih dela prve polovine 20. veka, pružaju i predmeti iz manje poznatih zbirki njegovog legata. Spomen-zbirka ovom postavkom prvi put prikazuje zbirku gramofonskih ploča u celini, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici.

Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog obuhvata reprezentativna izdanja klasične muzike na pločama od šelaka. Na više od devedeset snimaka sačuvana su različita dela čuvenih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i s početka 20. veka.

Zahvaljujući ovoj kolekciji, saznajemo više o diplomatskim boravcima Beljanskog u inostranstvu, gde ga je kolekcionarska strast, uz obilaske muzeja, galerija i antikvarnica, vodila i ka reprezentativnim prodavnicama ploča u Francuskoj i Italiji. Izložbu prati katalog kolekcije ploča Pavla Beljanskog sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa, i muzikologa prof. dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

- Kolekcionarska strast je Pavla Beljanskog, uz obilaske muzeja, galerija i antikvarnica, vodila i ka reprezentativnim prodavnicama ploča. Zahvaljujući kolekciji gramofonskih ploča i pratećim podacima o prodavnicama u kojima ih je nabavljao, saznajemo više i o kretanjima Beljanskog, ne samo u svetskim metropolama, već i u Kraljevini Jugoslaviji - u katalogu ističe viši kustos Jasmina Jakšić Subić i dodaje:

- On je u svom stanu Beogradu organizovao druženja čiji je neizostavni element bilo slušanje muzike, a tokom Drugog svetskog rata bio je zadužen i za osmišljavanje muzičkog programa prilikom okupljanja kod vajara Sretena Stojanovića.

Zbirka gramofonskih ploča Pavla Beljanskog (1892–1965) svedoči o njegovoj pripadnosti građanskom miljeu prve polovine 20. veka Srbije i Evrope, ali je i manifestacija ličnosti i pasije kolekcionara. Poštujući želju da se u okviru muzeja posthumno formira

Memorijal Pavla Beljanskog, Spomen-zbirci su ovaj deo zaostavštine kolekcionara, uz niz drugih predmeta, poklonili njegovi naslednici 1966. godine. Tada su gramofonske ploče od šelaka, reprezentativna izdanja klasične muzike kompanija Columbia Records, His Master‘s Voice, Pathé, Polydor, unete u inventar muzeja, iz kog se izdvajaju kao zasebna celina 2013. godine.

Pavle Beljanski Pavle Beljanski / Foto: Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Zbirka obuhvata više od 90 snimaka različitih kompozicija, u nekoliko slučajeva na jednoj ploči po dve, za slušanje na brzinama od 78 i 80 obrtaja u minuti.

- Za razliku od vizuelne umetnosti, gde je pažnju usmerio ka nacionalnom stvaralaštvu, Zbirka gramofonskih ploča Beljanskog u celosti pripada evropskom kulturnom području, bez domaćih autora. Iako obuhvata predmete koji pripadaju industrijskoj proizvodnji, značajna je jer je omogućila bolji uvid i razumevanje kako kolekcionarove ličnosti, tako i epohe u kojoj su nastale. U isto vreme ova nova saznanja podstiču dodatna istraživanja i interpretacije, ne samo privatnih života, već i istorije muzike i grafičke umetnosti - ističe Jakšić Subić.

Postavka će biti otvorena do 18. oktobra 2020, uz prateći program sa slušanjem muzičkog izbora inspirisanog kolekcijom ploča Pavla Beljanskog.

Video: Niko nije hteo da mi izda ploču, bili su skeptični jer sam bila lepa i mlada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA