• 1

Znate li čija je ovo kuća? Odbila da ustane u autobusu i pokrenula revoluciju

, Telegraf

Kuća je prešla dug put - od Detroita, do Berlina, a sada i Italije

  • 1
Italija, Rosa Parks kuća muzej

Kuća Roze Parks / Foto: Tanjug/AP

Usred Kraljevske palate u Napulju našla se trošna, oguljena drvena kućica - ista ona u kojoj je čuvena Roza Parks našla sklonište nakon svog istorijskog bojkota u autobusu.

Kuća u kojoj je nekada živela ova čuvena Afroamerikanki prešla je dug put - od Detroita, do Berlina, a sada i Italije, čekajući da nađe svoje stalno mesto u Americi.

Nakon što su, usred ekonomske krize 2008. godine, vlasti u Detroitu odlučile da sruše trošno zdanje, bratanica Roze Parks poklonila ju je umetniku Rajanu Mendozi. On ju je bukvalno iščupao iz zemlje, restaurirao i otada, ona je umetničko delo, a njeno prikazivanje - izložba.

Trenutno se nalazi u Napulju, na otvorenom, te posetioci Palate mogu da je posete.

Roza Parks je u njoj nakratko živela nakon 1955. godine nakon svog istorijskog NE segregaciji, trena kada je odbila da belom putniku ustane u autobusu u Montgomeriju, Alabami, koji je po tadašnjim zakonima, imao pravo da sedi u prednjem delu autobusa, dok su zadnji bili razervisani za crnce.

Rosa Parks , Montgomery bus boycott

Roza Parks / Foto: Alpha Historica/Alamy/Alamy/Profimedia

Roza je odmah uhapšena, a 5. decembra, nekoliko dana kasnije, započeo je bojkot autobusa od strane Afroamerikanaca.

Bojkotu se odazvalo 40.000 afroameričkih vozača autobusa, koji su u to vreme činili većinu vozača gradskog prevoza.

Bojkot je trajao 381 dan, a završio se 20. decembra 1956. godine kada je Vrhovni sud naredio Montgomeriju da integriše svoj autobuski sistem.

Rosa Parks , Montgomery bus boycott

Protesti u SAD / Foto: Everett/Profimedia

Završetak politike rasne segregacije došao je 21. decembra 1956. godine, autobusi su postali isti za sve i bojkot je završen.

Ova kućica pripadala je njenom bratu. Roza je nakon protesta u autobusu dobijala pretnje smrću, te je morala da se skloni u severnije delove SAD-a.

Umetnik Rajan Mendoza pokušava da ukaže na istorijsku vrednost ove kuće i da ubedi vlasti u SAD-u da joj pronađu stalno mesto. Sve se dešava u trenutku kada su Sjedinjene države duboko podeljene zbog pitanja sistemskog rasizma i ubijanja crnih ljudi od strane policije.

Video: Ovako u Keniji pevaju himnu Bože pravde za dobrodošlicu Srbima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima