≫ 

Vikend ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra

Predavanje će pratiti i izložba fotografija zidova koji su oslikani u okviru festivala

  • 0
Ulična umetnost Vračar Ulična umetnost Vračar / Foto: Božidarac/Promo

Drugi Vikend ulične umetnosti na Vračaru održaće se od 2. do 4. oktobra u Božidarcu sa ciljem da se ulična umetnost približi široj javnosti kroz seriju predavanja, radionica, izložbi i šetnji na otvorenom.

Direktor Božidarca Vladimir Kljajić kaže da se mogu prijaviti svi zainteresovani Beograđani stariji od 60 godina.

Ulična umetnost Vračar Ulična umetnost Vračar / Foto: Božidarac/Promo

- Veliko nam je zadovoljstvo da se poziconiramo kao ubrani kulturni centar koji seniore uključuje i u oblastima koje se nužno ne povezuju sa njima. Intresovanje postoji, u prilog čemu govori činjenica da su se tokom leta u pilot akciji oslikavanja zidova naši sugrađani preko 60 godina u izuzetnom broju odazvali. Shodno tome, tokom ovog vikenda održaće se i druga po redu street art radionica za seniore koju će voditi umetnik Petar Popović Piros. Seniori će imati priliku ne samo da saznaju više o uličnoj umetnosti već i da stvore svoja umetnička dela, a mogu se prijaviti na sajtu bozidarac.rs - ističe Kljajić.

Predavanje će pratiti i izložba fotografija zidova koji su oslikani u okviru festivala, a otkriće se i bogatstvo ulične umetnosti na ulicama Vračara.

Predavanje na otvorenom uz šetnju po Vračaru će voditi istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Walks Belgrade.

U okviru vikenda ulične umetnosti održaće se i prezentacija jednog od najvećih street art festivala u Evropi, Calle Libre iz Beča. Predstavnica festivala, Marina Bartolleti će sa publikom podeliti razvojni put ovog uspešnog festivala, iskustva i izazove sa kojima su se suočavali.

Organizatori poručuju da je cilj "Vikenda ulične umetnosti" dobijanja dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice: kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, interesovanje da se odlazi na izložbe i festivale koji su vezani za uličnu umetnost, fotografisanje i dokumentovanje ulične umetnosti i deljenje stečenih znanja sa

prijateljima, komšijama, kolegama, porodicom, kao i da se ova umetnost zaštiti i sačuva kao kulturno nasleđe.

Vikend ulične umetnosti organizuje Božidarac i Street Art Belgrade (Udruženje građana uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje. Vikend je i deo zvaničnog programa u okviru Dana evropske baštine na Vračaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA