≫ 

Otvorena Memorijalna soba Milunke Savić: Zavirite u život heroine Balkanskih i Prvog svetskog rata

U Prvi balkanski rat je krenula umesto brata i, u muškoj garderobi, prijavila se kao Milun Savić...

  • 2
Memorijalna soba Milunke Savić Foto: Ministarstvo kulture

U Jošaničkoj banji, rodnom kraju Milunke Savić i mestu odakle je srpska heroina krenula u Balkanske ratove, nakon kojih je učestvovala i u Prvom svetskom ratu, otvorena je njena Memorijalna soba, koja je i prva stalna postavka posvećena najodlokovanijoj ženi u istoriji ratovanja.

Memorijalnu sobu svečano su otvorili predsednik opštine Raška, Ignjat Rakitić, i pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić, a svečano otvaranje kojem su prisustvovali pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, potomci Milunke Savić i veliki broj meštana, među kojima je bilo i najmlađih, počelo je intoniranjem himne Bože pravde.

Nakon izvođenja himne, i polaganja venaca na spomenik Milunki Savić, u znak sećanja na srpsku heroinu, Udruženje veterana 63. padobranske brigade dodelilo je plaketu za doprinos Milunke Savić borbi za slobodu srpskog naroda uz obrazloženje da se 20. vek može smatrati najtežim, ali i najslavnijim vekom u srpskoj istoriji koji je iznedrio najveće junake, a među brojnim vitezovima nalazi se i njeno ime.

Udruženje veterana 63. Padobranske brigade takođe navodi i da je delo Milunke Savić nadahnulo srpsku vojsku i u toku NATO bombardovanja 1999. godine.

U toku svečanog programa hor je uz pratnju harmonike izveo pesme „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“, a glumice su oživele likove Milunke Savić i Flore Sends koja je, takođe, učestvovala u Velikom ratu, kad se i upoznala sa srpskom heroinom.

Rukovodilac projekta Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu „Gradac“ iz Raške, istakao je da mu predstavlja čast i zadovoljstvo što se došlo do trenutka da za Milunku Savić „pored rodne kuće obezbede i taj dom - Memorijalnu sobu“.

Koturanović je zahvalio autorima izložbe - Dušanu Jovoviću, multimedijalnom umetniku iz Beograda i koautorki Danijeli Matović, istoričarki umetnosti koji su, kako je naveo, uspeli da na malom prostoru prikažu mnogo toga i o Milunki Savić, ali i o Velikom ratu.

Memorijalna soba Milunke Savić Foto: Ministarstvo kulture

Danijela Vanušić navela je da je već davno rečeno da su malom Srbijom pre više od 100 godina koračali veliki ljudi i istakla da tu izreku treba dopuniti i sa tim da su koračale i velike žene.

Prema njenim rečima, Milunka Savić pošla je u rat srčano, predano i do kraja, a nije ratovala ni za taštu, niti za slavu.

- Milunka Savić je živi simbol majke Srbije kojoj smo ostali dužni. Da je drugačije za nju bi znao ceo svet. Nema razduživanja duga, ali ima oduživanja i danas joj se zavičaj odužuje. Memorijalna soba je deo oduženja duga koji nikada nećemo uspeti do kraja da odužimo - kazala je Vanušić.

Milunka Savić rođena je na Vidovdan, 28. juna, najverovatnije 1890. godine, u selu Koprivica koje je udaljeno oko pet kilometara od centra Jošaničke banje.

U Prvi balkanski rat je krenula umesto brata i, u muškoj garderobi, prijavila se kao Milun Savić.

Učestvovala je i u Drugom balkanskom ratu, a njen pravi pol otkriven je tek kada je ranjena u Bregalničkoj bici u kojoj se i proslavila, nakon godinu dana njenog ratovanja.

Učestvovala je i Prvom svetskom ratu, kao dobrovoljac, a primili su je vojvoda Putnik i kralj Aleksandar - koji ju je odredio u Drugi puk.

Bila je deo „Gvozdenog puka“, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske „Knjaz Mihailo“, u kojem se borila i Flora Sands.

Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici, za šta je za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije, da bi se posle nekoliko meseci oporavka vratila na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama na leto i jesen 1916. godine, a istakla se u bici na Kajmakčalanu, u okuci Crne reke, kada je „Gvozdeni puk“ bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji, kada je zarobila 23 bugarska vojnika.

Memorijalna soba Milunke Savić Foto: Ministarstvo kulture

Dobila je mnoga najviša odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“, a jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Milunka Savić je starost provela u svojoj kući na Voždovcu, u društvu unuka, a preminula je 1973. godine.

Prvobitno je sahranjena na Novom groblju u Beogradu, a njeni posmrtni ostaci preneti su iz porodične grobnice u Aleju velikana, 40 godina nakon smrti, 10. novembra 2013. godine.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. oktobar 2020 | 18:02

    BILA JE HEROINA DABI BILA POSLE 2 SVETSKOG RATA SIKANIRANA OD STRANE JOSKINE CRVENE BANDE !!! ONA JE ,NJIMA, BILA CISTACICA!!!!

  • SJAJ

    9. oktobar 2020 | 20:31

    OVAKVE CRKVA TREBA DA PROGLAŠAVA SVETICAMA I ZAŠTO DOSAD NIJE !!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA