≫ 

Kamenička ulica bila ruglo, a sad nikad lepša: Pred ovim muralom stvarno morate da se zapitate

Stvarno, da li (po)stižete?

  • 1

Mural koji je danas oslikan na zidu Filološke gimnazije u Beogradu, u Kameničkoj br. 2, promenio je izgled ovog centralnog dela prestonice.

Umetničko delo, koje je nastalo u okviru projekta "Oslikaj promenu", okupio je učenike četiri beogradske srednje škole koji su prethodno pohađali dvodnevne radionice pripreme murala sa idejom da uz stručno vođenje mentora proizvedu poruku koju žele da oslikaju i na taj način se obrate svim sugrađanima i prolaznicima.

U toku dvodnevnih radionica učenice i učenici imali su priliku da razgovaraju sa Aleksandrom Vajznerom o društvenim problemima i rešenjima koja se mogu postići sopstvenim zalaganjem, sa Dušanom Čavićem i Dušanom Šaponjom (Marka žvaka) o ulozi video poruka kao sredstvu za prikazivanje društvenih problema i sa Petrom Popovićem (Pirosom) o ulozi ulične umetnosti u odnosu na društveni problem.

U razgovoru i dogovoru sa mladima definisano je da će tema murala biti „Da li (po)stižeš?“, sa idejom da se ukaže na pritisak sa kojim se civilizacijski svakodnevno suočavaju mladi, ali i odrasli, ali i da se prolaznicima sa pijace na Zelenom vencu, autobuske stanice i terminala za međugradski i međunarodni autobuski saobraćaj obrate postavljanjem pitanja da li uspevaju da postignu sve što se od njih očekuje, i posredno, da bi trebalo da nađu vremena za sebe.

- Na radionici smo prvo pričali o problemima sa kojima se suočavamo, a onda i idejama koja bi to poruka mogla da pošalje. Tako smo došli do ovog pitanja "Da li (po)stižeš". To je vrlo teško pitanje. Ono nama može da bude motivacija, jer svaki dan prolazimo ovuda na putu do škole. Ako svakog dana budemo sebi i postavljali pitanje da li postižemo, možda na kraju i postignemo - kazale su Mina Stanković i Manja Butarčević, učenice druge godine Filološke gimnazije.

Projekat se realizuje u naša tri grada - Beogradu, Vranju i Subotici, kao i u Atini i Londonu.

- Svuda se crtaju tri murala po ideji koju na radionicama daju deca. Oni sa mentorima pokušavaju da definišu problem u njihovoj zajedinici. Kada ga pronađu, onda pokušavamo da kroz umetničku poruku utičemo na njega.

- Naša deca su postavila kao problem pitanja vremena, nedostatka vremena da proverimo informacije koje nam dolaze iz vesti, ali i otuđenost ljudi. Pozitivne reakcije su već stigle, jer svi su u frci s vremenom, čak i penzioneri - objasnili su mentori.

Ovaj mural od danas možete gledati u centru Beograda. Istovremeno, možete još ovog trenutka sebi postaviti pitanje - da li postižete - i samom sebi dati iskren odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.N.

    12. oktobar 2020 | 11:32

    Sklonite grupe migranata, veoma su agresivni, uvek u grupama, mi skoro uvek sami. Studentkinje Ekonomskog fakulteta su prošle pakao. Ako ih već puštate u Srbiju, neka budu u prihva5nim centrima, kao što piše u sporazumima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA