≫ 

Beba u krvi, sa sekirom u glavi i morbidnom porukom: Šta se krije iza crteža koji je zgrozio Srbiju

Šta vi mislite o svemu ovome?

  • 22
Momci Kenjkavac ilustracija kakrikatura Printskrin: Facebook/sinisa.rosse

Beba iskolačenih očiju, sa sekirom u lobanji i lokvi krvi nalazi se na crtežu koji je proteklih dana postao viralan na društvenim mrežama.

Izložba koja se trenutno održava u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija izazvala je burne reakcije javnosti, a naročito pomenuti crtež, propraćen nazvan "Kenjkavac".

"Kenjkavac - bebac koj mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu", piše ispod slike novorođenčeta sa raspolućenom glavom.

Neveliki crtež podigao je veliku prašinu.

- Ovo je degutantno i Hanibalu Lekteru.

- Na stranu to što bez konteksta koji ne znamo izgleda apsolutno degutantno (treba proveriti nije li kontekst aludiranje na nasilne roditelje) - da li samo mene nervira što je na ogavnom crtežu satara, a u natpisu 'sikira'?

- Morbidno.

- Ko je dozvolio da ovako nešto bude javno izloženo?

- Užas! Ovo je odraz našeg posrnulog društva - samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Ipak, bilo je i onih koji su podsećali da van konteksta ne bi trebalo donositi zaključke o ovom umetničkom delu koje možda na najeksplicitniji i morbidan način želi da ukaže na nasilje nad decom koje postoji u svakom, pa i u našem društvu.

Ipak, za taj kontekst javnost je uskraćena. Iz Umetničke galerije Stara kapetanija nisu se oglasili ovim povodom, a na pitanja koja smo im poslali pre četiri dana niko nije odgovorio.

U potrazi za odgovorima stanovnici Zemuna otišli su u samu Galeriju, gde im je umesto objašnjenja uručen papir na kome se navodi kako je reč o radovima nekadašnje grupe "Momci" koja se bavila andergraund stripom i čiji radovi "stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine 20. veka", te kako je natpis "bebac koj mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu" preuzet iz tadašnje štampe. 

- Mi smo (bili) strip-eksponenti opšte pomame omladine Jugoslavije početkom devedesetih za agresivnijim i grafički eksplicitnijim sadržajima, podizanje praga tolerancije na šok, hrljenje da se što pre prepustimo svim porocima zapadne pop/kontra/kulture koje smo propustili dok su nam kulturu krojili urednici pregaženi vremenom - piše između ostalog u saopštenju koje su juče izdali nekadašnji "Momci".

- Takođe, nikada se nismo povinovali normama bilo kakvog mejnstrima, dolazio on sa zapada ili Marsa. Ako danas, dvadeset i kusur godina kasnije bilo koja od naših tvorevina izaziva gađenja, sablažnjavanje ili protest, onda smo ili bili daleko ispred vremena, ili su kritičari teško zaostali.

Galerija: Opština Zemun nema veze sa ovim

Danas je usledilo i saopštenje Umetičnke galerije "Stara kapetanija". Oni na početku napominju da je "Galerija je osnovana od strane Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna, da deluje nezavisno i opština Zemun nikad, pa ni u ovom slučaju nije imala nikakve jurisdikcije nad programom Galerije, pa samim tim ni snosila odgovornost za isti".

Kako navode dalje, trenutno je u Galeriji postavljena retrospektivna izložba grupe strip autora: Momci, a pod nazivom “Imali su oko sebe taj neki sjaj”.

Izložba je, kažu, realizovana u okviru XI međunardnog festivala nesvrstanog stripa Novo doba - "Zadnje doba” koji se trenutno održava i u drugim beogradski galerijama i ustanovama kulture. Organizator izložbe je festival Novo doba, dok Umetnička galerija Stara kapetanija već četvrtu godinu za redom učestvuje kao saradnik festivala.

Na izložbi su, dodaju, predstavljeni stripovi, ilustracije i kolaži pet umetnika, koji su tokom 90-tih godina prošlog veka bili aktivni na beogradskoj andergraund umetničkoj sceni.

"Svi prikzani radovi predstavljaju reakciju tada mladih umetnika na društvo u kom su živeli i stvarali", navodi se u saopštenju.

Opština Zemun: Nezavisan umetnički izraz autora

I opština Zemun je poslala saopštenje za javnost povodom crteža koji je zgrozio javnsot.

- Izložba stripa ''Imali su oko sebe taj neki sjaj'' - Momci Reunion, koja je izazvala negativne komentare u javnosti, predstavlja nezavisan umetnički izraz autora. Gradska opština Zemun nema nadležnosti nad Umetničkom galerijom ''Stara kapetanija'' u kojoj je postavljena izložba, niti nad odlukama umetničkog saveta o izboru programa koji se prezentuje publici - navode.

Šta vi mislite o svemu ovome?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza Kg

    13. oktobar 2020 | 13:30

    Slika je morbidna, ali mi je morbidno i kada na torte stave dečije slike ili naprave tortu u obliku bebe, za slavu na tortu stave sliku svetaca.... Kako možeš da uzmeš nož i odsečeš parče???? Bolesno.

  • Deki

    13. oktobar 2020 | 13:16

    Pohapsiti bolesnike

  • Aaa

    13. oktobar 2020 | 13:56

    Bolesno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA